Elektrikli Araba Haberleri

Çin Pazarı Büyürken Tesla Düşüyor

Yayınlayan

on

2023’ün ilk çeyreğinde Tesla, Çin’deki fiyatlarını ortalama yüzde 10 oranında önemli ölçüde aşağıya çekmişti. Şu anda, Çin’deki ortalama Tesla elektrikli araba fiyatı 30.000-40.000 dolar dolaylarında yer almaktadır.

Bu başlangıçta önceki alıcıların protestolarına yol açtı . Dünya çapında daha fazla kesinti yapılması kesinlikle bu heyecanları yatıştırmadı. Ancak yapılan bu indirim ile birlikte Çin’de Tesla modellerinin satışlarının arttığı net olarak gözüktü.

CPCA verilerine göre Tesla, Şubat ayında Çin’de yaklaşık 34.000 araç satarak saf elektrikli araçlarda Çin’de ikinci sırada yer almayı başardı. Peki birinci sırada kim var? Birinci sırada BYD yaklaşık 75.000 araç satışı ile bu alanda zirveyi korumaya devam ediyor. Bununla birlikte, BYD’nin Şubat ayında 16.000 elektrikli araç da dahil olmak üzere 45.000 araç sattığını ve Tesla’nın Çin’deki satışlarının yarısını oluşturan 30.000 dolardan fazla bir fiyata sattığını belirtmekte fayda var. Bu, Tesla’nın tüketicilerin çok çeşitli seçeneklere sahip olduğu pazarın en üst noktasında rekabet ettiğini gösteriyor.

Bu rekabete rağmen Tesla, son yıllarda Çin’deki varlığını genişletmeye devam etti. Özellikle Tesla’nın Model Y’si Çin’de çok büyük bir talep gördü. 2022’de, Model Y’nin tüm Dünya’daki teslimatlarının yaklaşık %37’sini oluşturan 315.000 Model Y aracı Çin’e satıldı.

Çin’de Elektrikli Araç Savaşı

2010 yılından bu yana Çin hükümeti, hava kirliliğini azaltma ve sürdürülebilir ulaşımı teşvik etme çabalarının bir parçası olarak elektrikli araçların benimsenmesini aktif olarak teşvik ediyor. Bununla birlikte, Çin’in Ocak 2023’ten itibaren elektrikli araç sübvansiyonlarını kaldırdığını belirtmekte fayda var. Bu hareket, Tesla’nınki de dahil olmak üzere Çin’deki EV satışlarını etkileyebilir. Çin’in bu kararları doğrultusunda her hafta neredeyse bir adet elektrikli araç şirketi kurulmaya devam ediyor.

Elektrikli otomobiller için sübvansiyonları kaldırmasına rağmen Tesla, Çin’deki satış büyümesi konusunda iyimser olmaya devam ediyor. Yine de Amerikalı otomobil üreticisi, Çin’deki varlığını genişletmeyi ve Çin pazarına özel olarak hazırlanmış modelleri piyasaya sürmeyi planlıyor. Burada BYD karşısında yapacağı hamleler Tesla’nın geleceğini belirleyecek.

Satış büyümesine rağmen Tesla’nın bu adımları atmak zorunda kalması, bu yılın Şubat ayında Çin’de elektrikli araç satışlarının yıllık bazda %81 artması, Tesla’nın ise yalnızca %31 büyümesiyle açıklanabilir. Bu, Tesla’nın Çin elektrikli otomobil pazarındaki payının düşmesi, BYD’nin payının artması anlamına geliyor. Ayrıca fiyatı 30.000 doların üzerinde olan BYD araçlarının satışlardaki payının artması, iki şirket arasında doğrudan rekabete yol açıyor.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version