Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli Arabalar ‘a Talep Düşüyor

Yayınlayan

on

Elektrikli Arabalar Talep Düşüyor

Otomobil endüstrisinde çalışan yöneticilerin dördünden üçü, artan faizler, enflasyon ve enerji fiyatlarının 2023 yılında Elektrikli Arabalar ‘a oluşacak taleplerde düşüş olacağını beklemektedir. Ancak, önümüzdeki beş yıl içinde kârlı bir şekilde büyüyebileceklerine dair iyimserlik te azımsanmayacak seviyede. Bu, 30 ülkede otomobil sektöründe önemli şirketlerin yönetici ve CEO’larına yönelik KPMG tarafından yapılan bir anketle ortaya çıkmıştır.

Sektör uzmanları, yakıt verimliliğini ve batarya menzilini artırmak için önemli olan ham madde ve bileşenlerin sağlanması konusunda özellikle yarı iletkenler, elektrikli çelik ve hafif malzemelerin tedarik aşamasından büyük endişe duyuyor. Bununla ilgili ankete katılanların yarısı “çok” veya “aşırı endişe” içinde.

Yapılan ankete göre, üç şirket yöneticisinden iki tanesi, Almanya’dan endüstri ülkelerine üretim tesislerinin geri taşınmasının, tedarik zinciri stratejisi için “çok” veya “aşırı” önemli olduğuna inanıyor (65%). Ayrıca, ankete katılanların yarısından fazlası, kendi şirketlerinin gelecek yıllar içinde “çok” veya “aşırı muhtemel” olarak stratejik olarak önemsiz iş birimlerini satışa çıkarabileceğine inanıyor.

Katılımcıların %82’si, elektrikli arabalar önümüzdeki 10 yıl içinde hibeler olmadan yaygın olarak kullanılacağına inanıyor. Bununla birlikte, elektrikli araba marka yöneticileri, 2030 yılına kadar tüm elektrikli otomobillerin yaygınlaşacağına dair daha az iyimser. Geçen yıl yüzde 20 ile yüzde 70 arasında tahminler yapılırken, şimdi yanıtların çoğu yüzde 10 ile yüzde 40 arasındaydı.

Elektrikli arabaların, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçlardan daha pahalı olmayacağına inanan yöneticilerin oranı artıyor: Yaklaşık her üç yöneticiden biri, elektrikli araçların 2030 yılında akar yakıtlı araçlardan daha pahalı olmayacağını düşünüyor (72%). Katılımcıların piyasa lideri olarak, Tesla’yı görüyor, hemen ardından Audi ve BMW geliyor. Dördüncü sırada ise, geçen yıl 9. sıradayken şimdi Apple bu listede dördüncü sırada yer alıyor.

Elektrikli Arabalar Pazarı ve Sigortalar

Otomobil endüstrisindeki yöneticilerin çoğu, sigorta pazarında büyük bir büyüme potansiyelinin olduğuna inanıyor. Bu nedenle, yöneticilerin yüzde 90’ı, üreticilerin sigorta pazarında başarılı olabileceğine inanıyor.

Elektrikli Arabalar sektöründe çalışan yöneticilerin çoğu, gelecekte yazılım hizmetleri ve diğer ürünler için aylık abonelik ücretleri karşılığında ek gelirler elde edebileceklerine dair “çok” ya da “çok yüksek” bir güvenle bahsediyor.  Avrupa’nın yaklaşık iki üçü, müşterilerin bu tür abonelik ücretlerini ödemeye hazır olduklarına dair “çok” veya “çok yüksek” bir güvenle bahsediyor.

Otomobil endüstrisi yöneticilerine yapılan bir anket üzerinden, sektörün gelecekteki trendlerine ilişkin beklentileri ve endişeleri paylaştık. Önümüzdeki on yıl içinde, yöneticilerin çoğunluğu (80%) otomobil satın alırken aracın performansının “çok önemli” veya “aşırı önemli” bir rol oynayacağını düşünmektedir. İkinci sırada ise veri güvenliği/veri koruma konusu (74% onay) yer almaktadır. Düşük emisyonlar, marka imajı ve hoş bir sürüş deneyimi gibi konular ise yüzde 70’e yakın oy almıştır. Sektör yöneticilerinin sekizi, 2030 yılında çoğunlukla otomobil satın alımlarının online olarak gerçekleştirileceğini düşünmektedir.

Elektrikli otomobillere ilgi duyan, Türkiye'de elektrikli araçlar hakkında daha fazla habere ulaşılmasını hedefleyen bir yazar. Sunduğumuz bilgiler ile bilinçli bir elektrikli otomobil kitlesi oluşturmayı hedeflemekteyiz.