Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli Arabalar Kışın Menzilinin %25’ini Kaybediyor

Yayınlayan

on

İsviçre Otomobil Kulübü (TCS) ve Norveç Otomobil Kulübü (NAF) geçen kış elektrikli araçlarla bir menzil testi daha yaptılar ve sonuçları geçen yaz yapılan aynı testin bulgularıyla karşılaştırdılar. Kışın her zamanki gibi, soğuk hava ve diğer etkiler nedeniyle hiçbir araç üreticinin belirtilen normal menzilini elde edemedi. Araçların menzilleri sıfırın altındaki sıcaklıklarda ve kısmen karlı yollarda, ortalama olarak WLTP (menzil testi) laboratuvar değerlerinin %25 altında kaldı.

Norveç Otomobil Kulübü NAF ile işbirliği içinde gerçekleştirilen menzil testi, gerçekçi bir kara yolculuğunu temsil ediyor ve WLTP değerlerine, TCS araç testlerindeki emisyon ölçümlerine ve GreenNCAP programından alınan değerlere bir ek oluşturuyor.

Geçen yaz gerçekleştirilen testin ortalama menzilleri norm değerlerinden %5 daha düşükken, aynı rota koşullarında kış koşullarında elde edilen menziller yaklaşık %25 daha düşüktü. Bu önemli kayıp, aracın ısınması için bataryanın bir kısmının kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca düşük sıcaklıklar artan dirençlere ve bataryadaki elektrokimyasal olayların kısıtlanmasına neden olur. Ancak, menziller soğukta bile günlük ortalama mesafenin üzerinde ve elektrikli araçlarla kışın seyahat etmenin mümkün olduğunu göstermektedir.

Elektrikli Arabalar Kışın Daha Az Yol Gidiyor

Bu test için farklı üreticilerin 28 farklı elektrikli arabası denendi. Amerikan üretimi Tesla, Avrupa markaları Volkswagen, BMW, Mercedes, Škoda ve Renault, Güney Koreli üreticiler Kia ve Hyundai ve Japon Toyota ve Nissan gibi markaların yanı sıra, Nio, BYD, Voyah, Maxus, MG, Hongqi ve JAC gibi birçok Çinli üretici de bu testlerde aktif olarak rol oynadı.

Bu markaların Norveç’te pilot pazarda mevcut olduğu, İsviçre’de ise sadece JAC’in satışta olduğu belirtildi. Norveç, yeni arabalarda (yüzde 80’den fazla) ve araç modellerinde(yüzde 20’den fazla) elektrikli arabaların yüksek vergi indirimi oranı nedeniyle elektrikli taşımacılıkta öncü olarak kabul ediliyor.

Testte, 95 kWh batarya kapasitesi ve gerçek dünya koşullarında 530 km menzile sahip olan Tesla Model S Dual Motor en iyi performansı gösterdi. Test katılımcıları arasında, sürülen rotanın dağ geçidi aşılması konusunda tek başarılı olan araçtı ve ardından uzun bir inişte menzil ve tüketim açısından avantajlıydı.

Tesla’yı, 95 kWh kapasiteye ve 437 km menzile sahip Tesla Model X Plaid ve 80 kWh batarya ve 433 km menzile sahip BMW i4 eDrive40 izledi. Testte son beş sırada yer alan araçlar ise neredeyse 300 km’yi bile geçemeyecek durumdaydı.

Yapılan tüm testler menzil ve enerji tüketimi, kontrollü bir test sürüşünde gerçek koşullarda ölçülmüştür. Araçlar aynı koşullar altında aynı rotayı takip ederek test edilmiştir.

Yük, trafik akışı ve lastik basıncı gibi küçük farklılıklar dışında test şartları aynı tutulmuştur. Arazi yapısı ve hava koşulları da test sonuçlarını etkilemiştir. Burada asıl amaç, ölçülen parametrelerin mutlak değerleri değil, WLTP standardına göre sapma ve geçen yaz yapılan aynı rotadaki sürüşlerle karşılaştırılmasıdır.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir