Connect with us

Şarj Pil Haberleri

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti

Yayınlayan

on

Elektrikli Otomobil İçin Şarj İstasyonu Kurulumu

Ev için elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu sırasında birkaç temel ilkeyi takip ederseniz, hiçbir şey evde rahat şarj etmenin önünde duramaz. Yalnızca profesyonel bir çalıştırma, ev elektrik tesisatının aşırı yüke karşı korunmasını garanti eder. Neyin önemli olduğunu sizlere aktarıyoruz.

Şarj İstasyonu Kurma İlkeleri

Kendi garajınızda veya evinizin duvarına kurulum en kolay olanıdır. Sadece elektrik sisteminin doğru ve güvenli bir şekilde kurulması gerekir. Öte yandan, kararların tek başına alınamayacağı alanlarda işler daha da zorlaşmaktadır. Örneğin apartman veya sitelerin yer altı otoparkında, bu kurulumu yapmak için tüm hanelerden izin toplamak zor olabiliyor.

Güvenlik söz konusu olduğunda, ev için kendi şarj istasyonunuzdan tasarruf etmemelisiniz. Kurulumun sadece eğitimli uzmanlar tarafından yapılması tavsiye edilir. Profesyonel bir elektrikçi, geçerli tüm standartların karşılanmasını ve kurulumun zaman içinde düzgün çalışmasını sağlamak için vardır.

Evde Şarj Cihazı Kurmak İçin Gerekenler

Evde duvara veya farklı bir alana elektrikli otomobil şarj cihazı kurmak için bazı gereksinimlere ihtiyaç vardır.

  • Şarj istasyonu, ek hatlar olmadan ayrı bir elektrik hattı üzerinden bağlanmalıdır.
  • Elektrik hattı, şarj gücüne, hat uzunluğuna ve kurulum türüne göre tasarlanmalı ve buna uygun olarak bir minyatür devre kesici (LS) ile korunmalıdır.
  • Şarj istasyonunda kurulu değilse, her şarj noktası için kurulum tarafında ayrı bir kaçak akım koruma şalteri gereklidir. FI tipi A EV, düzgün DC arıza akımlarını da algılayan elektromobilite gereksinimleri için özel olarak geliştirilmiştir. Alternatif olarak, biraz daha pahalı olmasına rağmen, bir RCD tip B de kurulabilir. Entegre artık akım korumalı şarj istasyonları için sıradan bir FI tipi A yeterlidir.

Evde Şarj İstasyonu Kurmanın Maliyeti Nedir?

Evde şarj istasyonu kurulum maliyetlerinin miktarı, büyük ölçüde sahadaki genel koşullara bağlıdır. Tek veya çift alanda kurulum genellikle çift katlı park yerine göre daha kolaydır. Elektrik dağıtım kutusuna olan mesafe ne kadar kısa olursa, kablolama o kadar ucuz olacaktır. En iyi durumda, sahada halihazırda üç fazlı bir bağlantı vardır. Örneğin, duvar delme veya kazı çalışması gerekiyorsa, bu biraz daha yüksek kurulum maliyetlerine neden olabilir.

Türkiye’de bu işlemleri yapan bir çok marka bulunmaktadır. 15 bin TL’den başlayan birçok marka kurulum gerçekleştirmektedir. Burada bulunduğunuz şehirde yer alan markalardan fiyat almanız en sağlıklı karar olacaktır.

Başka Nelerin Dikkate Alınması Gerekiyor?

Ev tipi şarj istasyonları için mevcut maksimum şarj gücü 22 kW’dır. 11 kW’tan fazla şarj kapasitesine sahip şarj istasyonlarının yetkili bir elektrikçi tarafından şebeke operatörüne kaydedilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Uygun formlar genellikle yerel enerji tedarikçisinin web sitesinde bulunur.

Akıllı şarj istasyonları bir durumu daha beraberinde getiriyor. Bunların internete bağlanabilmesi için şarj cihazının kurulacağı yere bir LAN kablosu döşenmesi gerekebilir. Şarj istasyonuna bağlı olarak, bağlantı kablosuz olarak W-LAN veya mobil ağ üzerinden de mümkündür. İkinci seçenek, şarj istasyonunda yeterli alım gerektirir ve aylık ücrete tabi olabilir.

Bulunduğunuz ilçede veya alanda bulunan trafoların kurulacak şarj istasyonu ağının yükünü kaldırabilir veya kaldıramaz olduğunu dağıtım şirketinden teyit ettirmenizi öneririz. Bir çok marka bu durumu göze almadan duvar tipi şarj cihazı bağlıyor. Bu işlemden sonra şarj yapmak istiyorsunuz ve aşırı yüklemeden dolayı kaynaklanan elektrik kesintileri yaşanabilmektedir.

Elektrikli otomobillere ilgi duyan, Türkiye'de elektrikli araçlar hakkında daha fazla habere ulaşılmasını hedefleyen bir yazar. Sunduğumuz bilgiler ile bilinçli bir elektrikli otomobil kitlesi oluşturmayı hedeflemekteyiz.