Şarj Pil Haberleri

Geleceğe Yatırım Yapmayı Seven Yatırımcı Profilleri İçin Batarya Şirketleri

Yayınlayan

on

Geleceğin arabaları artık elektrikli ve onlara lazım olan şey BATARYA ?

Batarya elektrikli araçların en pahalı bileşeni. Elektrikli araçlarda kullanılan en yaygın batarya türü lityum iyon bataryalardır. Lityum iyon bataryaların maliyeti ise oldukça yüksektir. Hammadde tedariki de işin içine dahil olunca bu alana yapılan yatırımlar oldukça yüksek ve önemli.

Yapılan tahminlere göre 2028 senesi itibari ile elektrikli araç batarya pazarı 95 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacak. Bazı araştırmalara göre elektrikli araçların değerlerinin yaklaşık %30 ile %57 ‘si bataryadan oluşuyor. Başka bir araştırma analizinde ise bu oran %40 seviyelerinde.

Bu yazımızda sizlere borsalarda işlem gören batarya şirketleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Albemarle (ALB)

Albemarle (ALB) Corporation, Charlotte, Kuzey Karolina merkezine sahip bir özel kimyasal üretim şirketi olarak bilinir. 3 alanda hizmet vermektedir. Bu alanlar şu şekildedir: lityum, brom spesiyalite ve katalizörlerdir. 2020 yılı itibari ile Albemarle (ALB) elektrikli araç pili için en büyük lityum sağlayıcısından biri olmuştur.

Albemarle ALB Corporation, merkezinde Charlotte, Kuzey Karolina’da yer alan özel bir kimyasal üretim şirketi olarak tanımlanmıştı. 3 bölüm alanında önemli işler başarmaktadır. Bu işler ise lityum, brom spesiyalite ve katalizörlerdir. 2020 dönemi itibari ile Albemarle, elektrikli araç aküsü için en büyük lityum sağlayıcısı haline gelmiştir. Albemarle, Sociedad Química Minera ve FMC Corporation toplu şekilde dünyadaki lityum ve lityum depolama ürününün yarısından biraz fazlasını üretmektedir. Yarısından biraz daha azı Çin tarafından üretilmektedir.

Albemarle, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Belçika, Çin, Almanya, Avusturya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta üretim tesisi bulunan büyük bir alev geciktiricidir. Aynı zamanda kimyasal teknolojileri geliştirmeyi sağlar. Ek olarak, yakıt ve diğer yağlayıcı ürünlerde depolama ömrünü ve stabilitesini iyileştirmeye odaklanarak bir dizi antioksidan ve karışıma sahip olmaktadır. Sert ve esnek poliüretan köpük uygulamasında kullanılan nesneler ve amonyum polifosfat ürünü, kağıt uygulamaları için pigment, alev geciktirici, cila, katalizör kullanılır. Seramik uygulamalarında kullanılan alüminyum oksitin yanı sıra esas olarak alev geciktirici olarak da kullanılan magnezyum hidroksit üretilmektedir.

Albemarle piyasa değeri 28,45 milyar dolar

Piedmont Lithium (PLL)

Piedmont Lithium, North Carolina bölgesinde yer alan değerli bir lityum şirketidir. Şirket Kuzey Carolina’da “ABD ve Avrupa’daki elektrikli araç şarj pazarına hizmetler edeceğini” söylediği bir lityum hidroksit tesisi bulundurur. 2018 yılı dönemlerinde halka arz gerçekleşen Piedmont Lithium (PLL) Nasdaq’ın önemli lityum yatırımcısı şirketlerinden birisi olmuştur. Lilyum pil üretimi yapan borsa şirketlerinden birisi haline gelen bu değerli firma önemli yatırımlara yer vermektedir. Bu değerlerin sonucunda hacmini yüksek oranda arttırıp dikkat çekmeyi büyük oranda başarmıştır.

Piedmont piyasa değeri 926,99 milyon dolar

Koç Holding Batarya Üretim Yatırımı

Koç Holding Kamoyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan açıklamasında, Ford Motor Company ve SK On ortaklığı ile Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına yer vermiştir. Koç Topluluğu’nun katılması konusunda iş birliği imkanları değerlendirilmesi amacı ile tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir MoU imzalandığı 14 Mart 2022’de kamuya açıklandığı belirtilmiştir. Basın ve yayın organlarında, söz konusu iş birliği vazgeçildiği yönünde bazı haberler çıktığı belirtilen açıklamalarda, “Topluluk şirketlerimize konu ile ilgili olarak çok sayıda soru ve yorum ulaştığı bildirilmiştir. Koç, Ford ve SK On aralarında imzalanan münhasır olmayan MoU yürürlükte olmakta olup Ford’un Türkiye’de Koç ile birlikte batarya yatırımları yapılmasına yönelik yaklaşımında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Bu bakımdan batarya yatırımının gerçekleştirilme hizmetlerine yönelik tüm alternatifler değerlendirilir” denilmiştir.

Açıklama içerisinde, konuya dair hukuki sonuç doğuran bir karar alınması durumunda gerekli açıklamaların yapılacağı da net olarak bildirilmiştir.

Koç Holding batarya üretim yatırımı piyasa değeri 191,08 milyar TL

Batarya Şirketleri Kontrolmatik (KONTR)

Enerji ve teknoloji alanlarında stratejik çözüm sunan sistem entegratörü şirketlerinden biri olan batarya şirketleri Kontrolmatik Teknoloji, enerji üretimi, iletim, dağıtım ve depolanmasına kadar geniş bir çerçevede faaliyet gösterir. Böylece yurt içi ve yurt dışında kamu ve özel sektörlerde birçok şirkete katma değere sahip stratejik çözümler sunar.

Şirketlerden yapılan açıklamalara göre, enerji çalışması kapsamında, Ankara Kahramankazan’da mobil çözüm üreten 8 bin metrekare üzerine kurulu bir fabrikası bulunmakta. Kontrolmatik Teknoloji bu alanda E-House, Mobil Hibrit Enerji Üretim Ünitesi, Mobil Trafo Merkezi, Enerji Depolama Sistemleri gibi taşınabilir enerji üretimi, iletim ve dağıtım çözümü üretir. Ürettiği ürünlerlr maksimum fayda sağlamayı ve anlık enerji ihtiyaçlarını mekân fark etmeden sorunsuz şekilde sağlamayı kendine hedef edinmiştir. Kontrolmatik, üretmiş olduğu bu ürünleri kısıtlı alanlarda ve her türlü ortamlarda maksimum hizmet verebilecek şekilde tasarlar.

Kontrolmatik Enerji Yatırımı

Enerji yatırım alanında son dönemde çok büyük bir projeye imza atarak Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımlarından olan Pomega Enerji Depolama şirketi temellerini atan Kontrolmatik Teknoloji yüzde 100 bağlı ortaklığa sahip olan lityum-iyon (LiFePO4) pil hücre fabrikası ile batarya hücresi, modülü ve enerji depolama sistemleri üretecektir.

Lityum iyonlar ve diğer ileri teknoloji kullanarak; elektrokimyasal enerji depolama hücresi, modül ünite ve anahtar teslim enerji depolama sistemleri üretileceği fabrikadaki ürünler enerji santralleri, şehir şebekesi, fabrika, ev uygulamaları ve otomotiv alanlarına hitap edecektir.

Kontrolmatik Enerji Yatırımı piyasa değeri 34,56 milyar TL

Geleceğin otomobili, araçları elektrikli, geleceğin yatırımı ise batarya şirketleri hisseleri olacak.

Hisse Senedi

Kodu (Ticker)

İşlem Gördüğü Borsa

Tesla

TSLA

Nasdaq Borsası

Nikola Corp.

NKLA

Nasdaq Borsası

Nio

NIO

New York Borsası

Li Auto Inc.

LI

Nasdaq Borsası

xPeng Inc.

XPEV

New York Borsası

QuantumScape Corp.

QS

New York Borsası

ChargePoint Holdings Inc.

CHPT

New York Borsası

Alfen

ALFEN

Amsterdam Borsası

Freeport-McMoRan Inc.

FCX

New York Borsası

Umicore

UMI

Brüksel Borsası

Southern Copper Corp.

SCCO

New York Borsası

Albemale Corp.

ALB

New York Borsası

Blink Charging Co.

BLNK

Nasdaq Borsası

*Bu yazıda belirtilen içerikler yatırım tavsiyesi değildir.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version