Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Kia, Elektrikli SUV EV9’un Üretimine Başladı

Yayınlayan

on

kia-ev9

Kia, yeni EV9 elektrikli SUV üretimine Mart ayında başlayacağını duyurdu. EV9’un Kia’nın en büyük ve en lüks elektrikli modeli olduğu söyleniyor. Bu model Elektrikli E-GMP platformu üzerine inşa ediliyor ve 2023 sonunda hem piyasada hem de Avrupa’da satış noktalarında yer alması bekleniyor.

EV9, ilk olarak 2021 LA Otomobil Fuarı’nda konsept araç olarak tanıtıldı. Çalışma dışında teknik detaylar hakkında pek bilgi verilmedi. Fakat bazı dergi ve platformlarda otomobil için bazı teknik detayların verildiği görüldü.

Sızdırılan bilgilere göre Kia EV9 arkadan çekişli olacak. Ayrıca 150 kW / 200 hp ve 339 Nm tork güç üreten elektrikli motora sahip olacak. Sıfırdan 100 km/s hıza ise 8,5 saniyede çıktığı ve 354 kilometre menzile sahip olduğu sızdırılan bilgiler arasında yer almaktadır.

Başlangıç paketi olarak adlandırılan temel paketin fiyatının ise 56 bin dolar olacağı söyleniyor. Bataryası biraz daha güçlü olan paketin ise 477 kilometre menzile sahip olması beklenirken fiyatının da 61.000 dolara kadar çıkabileceği de gelen bilgiler arasında.

Kia ve Sendika Sorunları Son Buluyor

Kore Metal İşçileri Sendikası, Kia’daki sendika ve yönetimin, uzun görüşmeler ardından bu hafta üretim programı üzerinde nihayet anlaşmaya vardığı belirtildi. İki taraf, geçen yıl Nisan ayından bu yana otomobil üreticisinin elektrikli araba üretim stratejisi ve gelecekteki iş güvenliği hakkında görüşmelerde bulundu. Anlaşmaya göre Kia EV9, şirketin Gyeonggi Eyaleti, Gwangmyeong’daki fabrikasında üretilecek. Büyük elektrikli SUV, Nisan ayında resmi olarak ön siparişler için piyasaya sürülecek.

Kia otomobil üreticisi ayrıca gelecek yıl iki yeni elektrikli araba modeli üretmek için Gwangmyeong tesisine daha fazla elektrikli araç üretim hattı ekleyecek. Küçük ve orta boy arabalar olacak yeni elektrikli araçlara “CT” ve “SV” projeleri adı verildi. Sektör gözlemcileri, Kia elektrikli araçları için EV adını koruduğu için projelerin EV3 ve EV4 olmasını bekliyor.

Kia, geçen yıl Mart ayında bir yatırımcı etkinliğinde 2027 yılına kadar yılda en az iki yeni elektrikli araba piyasaya sürme ve EV model listesini 14’e çıkarma planını zaten açıklamıştı. Bu plana sadık kalmaya çalıştıkları her hallerinden belli olmaktadır.