Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Tesla Hisseleri Neden Düşüyor?

Yayınlayan

on

Tesla Hisseleri

Tesla hisseleri 2022 yılında şimdiye kadarki en kötü dönemini yaşıyor. 2023 yılı ise daha da kötü görünüyor. Amerikan borsasının düşmesi de Tesla’yı etkilemeye devam eden bir diğer neden. Tesla ayrıca CEO’su Elon Musk’ın ilgisizliğinden de muzdarip. Şu anda en son satın aldığı Twitter’a konsantre olmayı tercih eden Elon Musk, Tesla şirketine uzun zamandır uğramıyor. Birçok yeni elektrikli otomobil markası da bu durumdan istifade ediyor.

Bir yıl önce Tesla elektrikli otomobil dünyasında rakipsiz görünüyordu. Şirketin hisseleri rekor seviyelere ulaşmış 402 $ seviyelerini görmüştü. Küresel elektrikli araç pazarına ilişkin iyimserlik artmış Tesla yukarı yönlü uzun bir süre hareket sağlamıştı. Şimdi ise yatırımcılar dip bulmakta zorlanıyor.

Salı günü borsa kapanışına kadar, hisse senedi yüzde 60’tan fazla düşerek yıl için rekor bir düşüş yaşadı ve hissedar değerinden yaklaşık 626 milyar dolar kaybetti. Yatırımcılar böylece yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kalıyor. Elektrikli otomobil pazarını özellikle Çin pazarını artık yeni markalar ele geçirmeye başladı. Cupra, Polestar, BYD gibi markalar Tesla’nın bu boşluğunu doldurmaya çalışıyor.

Tesla Hisseleri Düşme Sebepleri

Tesla’nın hem merakla beklenen yeni sürüş yazılımı hem de pil teknolojisi programın gerisinde kaldı. Bu, Cybertruck’ın fütüristik tasarımı nedeniyle muhtemelen seri üretime geçmeyecek olması gerçeğiyle birleştiğinde, geleceği oldukça zorlu günleri gösteriyor. Bu, kazançların sürekli olarak beklentileri aştığı ve elektrikli otomobillere olan talebin , giderek daha fazla ülkede yeşil enerji politikalarının duyurulması arasında hızla arttığı bir yıl öncesine göre çarpıcı bir şok düşüş.

Faiz Oranları, Talep Düşüyor, Twitter

Elbette, Federal Rezerv enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükselterek insanlarda korku hissiyatını ortaya çıkardı. Haliyle de teknoloji hisseleri genel olarak zarar gördü. Çünkü insanlar daha somut alanlarda yatırım yapmaya başladı. Bununla birlikte, Tesla’nın hisseleri, kısmen bir gerilemenin pahalı elektrikli araçlara olan talebi azaltabileceği korkusu nedeniyle en zayıflar arasındaydı. Musk’ın Twitter’ı satın alması, artık Tesla’ya odaklanmadığı için işleri daha da zor hale getirdi.

Bir analist Automotive News Europe’a “Tesla, diğer otomobil üreticilerinin aksine, hızlı büyüyen bir şirket olarak hala bir teknoloji şirketi gibi ticaret yapıyor” dedi. “Değerlendirme hala yüksek çünkü insanlar elektrikli araba kompleksinin katlanarak büyüyeceğine ve Tesla’nın bunda kilit bir oyuncu olacağına inanıyor.” Yine de bazıları için bu, hisse senedinin daha da düşebileceğine dair bir ipucu. Bekleyip görmeliyiz.

Tesla şu anda hala 2022 için yüksek sipariş iş yükünden faydalanıyor ve bunların bir kısmı hala 2023’e aktarılmış durumda. Ancak uzun vadede bu durum neye dönüşür bilinmiyor. Tesla hisselerinin geleceği uzun vadede kazanç mı yoksa?

Elektrikli otomobillere ilgi duyan, Türkiye'de elektrikli araçlar hakkında daha fazla habere ulaşılmasını hedefleyen bir yazar. Sunduğumuz bilgiler ile bilinçli bir elektrikli otomobil kitlesi oluşturmayı hedeflemekteyiz.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir