Şarj Pil Haberleri

AB Yeni Pil Düzenlemesinin Yolunu Açıyor

Yayınlayan

on

Avrupa Parlamentosu ve üye devletler, AB batarya kurallarını revize etmek için geçici bir anlaşmaya vardı. Üzerinde anlaşmaya varılan kurallar pillerin tüm yaşam döngüsünü kapsıyor ve elektrikli arabalardaki enerji depolama cihazları da dahil olmak üzere AB’de satılan tüm pil türleri için geçerli.

Müzakereciler, pilleri daha sürdürülebilir, daha iyi performans gösteren ve daha uzun ömürlü hale getirmek için daha katı gereksinimler üzerinde anlaştılar. Buna göre, CO2 ayak izinin sunumu ve elektrikli otomobiller ve LMT araçları (e-skuterler, bisikletler) için pillerin yanı sıra 2 kWh’den daha fazla kapasiteye sahip şarj edilebilir endüstriyel piller için pillerin etiketlenmesi öngörülmektedir.

Mevzuatın yürürlüğe girmesinden üç buçuk yıl sonra taşınabilir elektronik cihazlardaki pillerin tüketicilerin kolaylıkla çıkarıp takabilecekleri şekilde tasarlanması gerekiyor.

Tüketicileri daha iyi bilgilendirmek için pillere, kapasiteleri, performansları, raf ömürleri ve kimyasal bileşimleri ile ayrı toplama sembolü hakkında bilgi içeren etiketler ve QR kodları sağlanacaktır. LMT araçları ve 2 kWh’den fazla kapasiteye sahip endüstriyel aküler ve elektrikli araba aküleri için akülerin, akü modelini adlandıran ve ürün ve kullanımı hakkında bilgi veren bir “dijital akü pasaportu” olmalıdır.

 

Planlara göre, küçük ve orta ölçekli şirketler dışında, AB pazarına pil koyan tüm ekonomik operatörlerin uluslararası standartları karşılayan bir “durum tespiti politikası” geliştirmesi ve uygulaması gerekecek. Bunun amacı, ham maddelerin ve ikincil ham maddelerin tedarik edilmesi, işlenmesi ve ticareti ile ilgili sosyal ve ekolojik riskleri ele almaktır.

Yönetmelikte öngörülen diğer önlemler arasında

2030 yılına kadar mobil piller için toplama hedeflerini yüzde 73’e, LMT araçlarındaki piller için 2031 yılına kadar yüzde 61’e çıkarmak,
Üretim ve tüketici atıklarından yeni pillerde geri dönüştürülmüş kobalt (%16), kurşun (%85), lityum (%6) ve nikel (%6) minimum seviyeleri,
LMT araçları ve elektrikli otomobiller için tüm pillerin yanı sıra SLI (örn. marş pilleri) ve endüstriyel piller son kullanıcılardan ücretsiz olarak alınmalıdır,
31 Aralık 2030’a kadar AB Komisyonu, şarj edilemeyen taşınabilir pillerin genel kullanım için aşamalı olarak kaldırılmasının gerekip gerekmediğini incelemek istiyor.
Çevre kuruluşu T&E, yeni düzenlemeleri memnuniyetle karşıladı ve bunları “Avrupa’da büyüyen pil endüstrisi için iyi bir haber” olarak nitelendirdi. Yasa, yeni giren Avrupalıların ürünlerinin, insan ve işçi hakları hiçe sayılarak yoğun kömürle üretilen ithal pillerle azaltılamamasını sağlayacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için AB Parlamentosu ve AB Konseyi’nin anlaşmayı resmi olarak onaylaması gerekiyor.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version