Connect with us

Şarj Pil Haberleri

BYD, İlk Sodyum İyon Batarya Fabrikasını Kuruyor

Yayınlayan

on

Lityuma göre ekonomik bir seçenek olarak nitelendirilen sodyum iyon pilleri konusundaki yorumlar oldukça dikkat çekici. Dünya çapında en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, bu hafta sodyum iyon pil tesisinin temelini atarak, 1,4 milyar dolarlık yatırım yapacakları fabrikanın yıllık 30 GWh kapasiteye sahip olacağını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde BYD, Tesla’yı geride bırakarak dünyanın lider elektrikli otomobil üreticisi olmuştu. Aynı zamanda önemli bir pil üreticisi olan BYD, lityum iyon pillerin hala en çok tercih edilen batarya türü olduğu bir dönemde, düşük maliyetle daha fazla menzil, hızlı şarj ve az hammadde kullanımı sağlayacak yeni pil teknolojilerine odaklanmaktadır.

BYD’nin Blade bataryaları, diğer büyük otomobil üreticilerinin araçlarını güçlendiren lityum demir fosfat (LFP) tipinde bataryalardır. Ancak, şirket geçtiğimiz Haziran ayında sodyum iyon bataryalara yönelerek, düşük maliyetli küçük araçlar veya iki tekerlekli araçlar için uygun bir pil seçeneği sunmayı hedeflemiştir.

Sodyum iyon piller, lityuma kıyasla daha uygun bir maliyetle sunulsa da enerji yoğunluğu bakımından daha düşük seviyededir. Bu nedenle, özellikle yüksek enerji yoğunluğuna ihtiyaç duymayan küçük araçlar için veya düşük maliyetli çözümler arayan kullanıcılar için ideal bir pil seçeneği olarak öne çıkmaktadır.

BYD’nin sodyum iyon pil tesisinin kurulumuyla ilgili olarak, bu teknolojinin dünya genelindeki en büyük tedarikçisi olmayı hedefleyen bir ortak girişim kurduğu Kasım ayında duyurulmuştu. Şirketin sodyum iyon pil üretimine 2023’te başlaması beklenirken, bu teknolojiyi kullanan ilk model olan Seagull’un tanıtımı LFP Blade batarya ile gerçekleşti.

Son dönemde, sodyum iyon pil teknolojisinin benimsenmesiyle ilgili haberler artarken, JAC Group’un Volkswagen tarafından desteklenen yeni bir marka olan YiWei’nin sodyum iyon bataryalı aracının üretimine başlaması ve CATL’in Chery Auto’nun iCar markasında sodyum iyon pilleri kullanacak olması, bu teknolojinin sektördeki etkisini daha da artırıyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir