Connect with us

Şarj Pil Haberleri

Elektrikli bir arabayı sadece 10 dakikada %10’dan %80’e şarj etmek 2026’da mümkün olacak

Yayınlayan

on

İsrailli startup Storedot, bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı baskın silikon anotlu pilleriyle büyük bir ilerleme kaydettiğini doğruladı. Şirketin XFC hücreleri, 4 dakikada 160 km otonomi sağlayacak güçlü bir şarj kapasitesine sahip. Bu, elektrikli araçların hızlı şarj avantajını daha da artıracak bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Storedot’un XFC hücreleri, enerji yoğunluğunda %10’luk bir iyileşme göstererek, önceki nesile göre daha etkileyici bir performans sunuyor. Bu gelişme, ortalama bir elektrikli otomobilin şarjının yüzde 80’ini sadece 10 dakikada tamamlamasını mümkün kılacak.

Şirketin CEO’su Doron Myersdorf, bu yeni nesil pilin aynı zamanda uzun bir kullanım ömrü sunması gerektiğini belirtiyor. Prototiplerde 1.000 şarj/deşarj döngüsüne başarıyla ulaşıldığını açıklayan Myersdorf, bu rakamın nihai üründe daha da iyileştirileceğini vurguluyor.

Storedot, planlanandan bir yıl önce başlayacak olan üretimiyle 2026’da ortaklarına hücre teslim etmeye başlamayı hedefliyor. Yüksek enerji yoğunluğunu sağlamak için kullanılacak olan yarı katı bileşim, şirketin öngörülerine göre LFP ve NCM hücrelerini geride bırakacak ve yaklaşık 340 Wh/kg’lık bir enerji yoğunluğu sağlayacak.

Storedot’un hedefleri arasında, 2028’de beklenen yeni nesil 100in3 pil teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji, 450 Wh/kg enerji yoğunluğuna ve 3 dakikada 160 km otonomiye sahip olacak. Bu gelişme, elektrikli araçların şarj süresini daha da kısaltarak, yaklaşık 8 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 80’e kadar şarj olma avantajı sağlayacak. Bu, neredeyse dizel veya benzinli bir aracın yakıt ikmali yapması ve ödeme yapmaya gitmesi kadar kısa bir süreye denk geliyor. Storedot’un yeni nesil pil teknolojisi, elektrikli araçların günlük kullanımını daha da pratik hale getirecek gibi görünüyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir