Connect with us

Genel

Elektrikli Araçların Şarj İstasyonlarında İşgaliye/Boşta Kalma Sorunu

Yayınlayan

on

Elektrikli araçların şarj istasyonlarında şarj işlemi bittikten sonra araçların çekilmemesi işgaliye/boşta kalma sorununu beraberinde getirmeye başladı.

Lixhium CEO’su BERKE ASTARCIOĞLU elektrikli araç şarj istasyonlarındaki işgaliye sorunu üzerine yayınladığı yazısını bu yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız.

Kıymetli dostlar dünkü “boşta kalma bedeli” ile ilgili deneyimim ve yorumumla ilgili bugün de çokça mesaj aldım. Şu şekilde özetlemek ve aynı sayfada olmak isterim:
1- Deneyim, kullanıcıları aydınlatmak adına test amaçlı gerçekleştirildi.
2- Bedel uygulandığı tespit edildi. Cezanın üst limiti ve sabit bir tarifesi olmadığı görüldü.
3- Cezanın haklılığı ve yöntemi sorgulandı. Bunun sonucunda ise hukuğa uygunluğu üzerinde tartışıldı.
4- Ceza ne kadar haklı olursa olsun:
4a) Çeşitli sebeplerden geç kalan kullanıcıların mağdur olabileceği ve firmalar tarafından ceza bedellerinin suistimal edilebileceği;
4b) Para cezası sisteminin ilgili mevzuatın bazı maddelerine uygun olmadığı ve tüketici kanununa uygun olmayabileceği durumları konuşuldu, yorumlandı.
5- Şarj işlemi olmaksızın soketi çıkarıp/takıp ya da hiç takmadan şarj alanını işgal eden araç hiçbir ceza ile yüzleşmiyorken benzer durumda şarj işlemi 5 dk önce biten kullanıcının ceza alması adaletsizlik olarak görüşüldü.

Sonuç:
1- “Boşta kalma bedeli” veya adı her ne olursa olsun tüm blokaj eylemlerine çeşitli cezalar uygulanabilir olmalıdır.
2- Bu cezaların belli bir yönetmeliğe dahil olması tüketiciyi koruyacaktır.
3- Faturalandırmada “Boşta kalma bedeli” adı altında bir ürün/hizmet olamayacağı için bu cezanın hukuki bir dayanağı olsa dahi tüketici mahkemeleri tarafından iptal edilebileceği ihtimali mevcut.

İki farklı olayı karıştırmayalım: birincisi bu cezanın olması gerektiği; ikincisi ise bu cezanın yasal olması. Ben ikisini de savunmak adına cezanın altına mahkeme yorumumu kattım. Yine kullanıcıyı düşünerek, ilerde firmaların cirosunun %20’si “caza” kaynaklı olmasın diye. Yaptığım her eylemin deneyim/test amaçlı olduğunu tekrar tekrar hatırlatmamda fayda var.
Saygılarımla.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir