Genel
Elektrikli Araçların Şarj İstasyonlarında İşgaliye/Boşta Kalma Sorunu

Elektrikli araçların şarj istasyonlarında şarj işlemi bittikten sonra araçların çekilmemesi işgaliye/boşta kalma sorununu beraberinde getirmeye başladı.
Lixhium CEO’su BERKE ASTARCIOĞLU elektrikli araç şarj istasyonlarındaki işgaliye sorunu üzerine yayınladığı yazısını bu yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız.
”
Kıymetli dostlar dünkü “boşta kalma bedeli” ile ilgili deneyimim ve yorumumla ilgili bugün de çokça mesaj aldım. Şu şekilde özetlemek ve aynı sayfada olmak isterim:
1- Deneyim, kullanıcıları aydınlatmak adına test amaçlı gerçekleştirildi.
2- Bedel uygulandığı tespit edildi. Cezanın üst limiti ve sabit bir tarifesi olmadığı görüldü.
3- Cezanın haklılığı ve yöntemi sorgulandı. Bunun sonucunda ise hukuğa uygunluğu üzerinde tartışıldı.
4- Ceza ne kadar haklı olursa olsun:
4a) Çeşitli sebeplerden geç kalan kullanıcıların mağdur olabileceği ve firmalar tarafından ceza bedellerinin suistimal edilebileceği;
4b) Para cezası sisteminin ilgili mevzuatın bazı maddelerine uygun olmadığı ve tüketici kanununa uygun olmayabileceği durumları konuşuldu, yorumlandı.
5- Şarj işlemi olmaksızın soketi çıkarıp/takıp ya da hiç takmadan şarj alanını işgal eden araç hiçbir ceza ile yüzleşmiyorken benzer durumda şarj işlemi 5 dk önce biten kullanıcının ceza alması adaletsizlik olarak görüşüldü.
Sonuç:
1- “Boşta kalma bedeli” veya adı her ne olursa olsun tüm blokaj eylemlerine çeşitli cezalar uygulanabilir olmalıdır.
2- Bu cezaların belli bir yönetmeliğe dahil olması tüketiciyi koruyacaktır.
3- Faturalandırmada “Boşta kalma bedeli” adı altında bir ürün/hizmet olamayacağı için bu cezanın hukuki bir dayanağı olsa dahi tüketici mahkemeleri tarafından iptal edilebileceği ihtimali mevcut.
İki farklı olayı karıştırmayalım: birincisi bu cezanın olması gerektiği; ikincisi ise bu cezanın yasal olması. Ben ikisini de savunmak adına cezanın altına mahkeme yorumumu kattım. Yine kullanıcıyı düşünerek, ilerde firmaların cirosunun %20’si “caza” kaynaklı olmasın diye. Yaptığım her eylemin deneyim/test amaçlı olduğunu tekrar tekrar hatırlatmamda fayda var.
Saygılarımla.
“