Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Euro NCAP: Büyük elektrikli SUV’lar güvenlik ve çevre açısından iyi değil

Yayınlayan

on

Yıl sonunda, Euro NCAP güvenlik programı kapsamında çeşitli elektrikli SUV’lar test edildi. Test uzmanları, bu süreci araçların uzun menzilleri için kullanılan büyük pilleri eleştirmek için bir fırsat olarak değerlendirdi.

Test edilen SUV’ların büyük çoğunluğu beş üzerinden beş yıldız aldı. Ancak Euro NCAP, “daha ağır, daha güçlü ve daha büyük araçlara” olan eğilimin diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye attığına ve bu araçların çevre üzerinde daha küçük, daha hafif araçlara göre daha fazla etkisi olduğuna dikkat çekti.

Euro NCAP Genel Sekreteri Michiel van Ratingen, “Yıllardır Euro NCAP, araçların ağırlığını artırmakla suçlanıyor. Ek güvenlik özelliklerinin ek hacim anlamına geldiği varsayıldı. Aslında durum hiçbir zaman böyle olmadı ve bugün gördüğümüz araç ağırlığındaki artışın kesinlikle güvenlikle hiçbir ilgisi yok” şeklinde açıklama yaptı. “Bunun nedeni tüketicilerin daha büyük araçları tercih etmeleri ve menzil endişelerini hafifletmek için giderek daha büyük piller kullanan elektrifikasyonu tercih etmeleridir.”

Ancak bu trendin ne güvenlik ne de çevre açısından faydalı olduğuna vurgu yapıldı. Büyük, ağır araçlar genellikle küçük, hafif araçlara göre daha az enerji verimlidir ve bu iki tür araç arasındaki çarpışmalarda veya savunmasız yol kullanıcılarıyla etkileşimlerde güvenlik riski oluşturabilir.

Buna rağmen, Kia EV9 ve Mercedes EQE SUV gibi büyük ve ağır SUV’lar, Euro NCAP testlerinin son turunda beş yıldızla ödüllendirildi. Ancak Hyundai’nin kompakt SUV’u Kona Elektro, sürücü desteği ve kaza önleme konularında ortalamanın altında performans sergilediği için neredeyse yalnızca üç yıldız aldı.

Çevre açısından bakıldığında, büyük pil paketleri büyük miktarda ham madde gerektirdiği için sorun teşkil etmektedir. Bu malzemelerin çevreye etkisi ve enerji depolama cihazlarını üretmek için gereken enerji, sürdürülebilirlik dengesini zorlamaktadır. Ancak otomobil alıcıları, elektrikli araçların güç kaynağının çabuk tükenmesi endişesi olmaksızın uzun menzilli güçlü piller talep etmektedirler.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir