Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

2023 yıl sonu elektrikli araç satış rakamı 14 milyon adete yükselecek

Yayınlayan

on

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA): 2023 yıl sonu elektrikli araç satış rakamının 14 milyon adete yükseleceğini öngörüyor. Öte yandan 6 aylık süreçte (Ocak-Haziran) dünyada 9,54 milyon elektrikli ve hibrit araç satıldı. 9,54 milyon aracın 7.22 milyon adeti (%76) tamamen elektrikli, 2.32 milyon adeti ise hibrit (HEV,PHEV) araçlardan oluşuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2023 yılı elektrikli araba açıklamaları ise şu şekilde;

Elektrikli araçlar neden önemlidir?
Temiz enerji dünyasında elektrikli otomobil pazarı kadar dinamik olan çok az alan var. Son yıllarda, iyileştirilmiş ürün yelpazesi, daha geniş model kullanılabilirliği ve artan performans ile birlikte satışlarda hızla artan bir büyüme görüldü. 2023’te satılan beş yeni arabadan neredeyse birinin elektrikli olacağını tahmin ediyoruz.

Temiz enerji geçişlerinde elektrikli araçların rolü nedir?
Elektrikli araçlar, küresel emisyonların yaklaşık altıda birini oluşturan bir sektör olan karayolu taşımacılığını karbondan arındırmanın kilit teknolojisidir. İddialı politikalar, dünya çapındaki elektrikli araç pazarlarındaki büyüme için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor.

Nereye gitmemiz gerekiyor?
Son yıllarda yaşanan EV satış büyümesi sürdürülebilirse, otomobillerden kaynaklanan CO2 emisyonları, 2050 Senaryosuna göre Net Sıfır Emisyona uygun bir yola sokulabilir. Bununla birlikte, Çin’deki, bazı Avrupa ülkelerindeki ve bazı ABD eyaletlerindeki büyük büyümeye rağmen, elektrikli araçlar henüz küresel bir fenomen değil. Gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerdeki satışlar, daha yüksek satın alma maliyetleri ve ücretlendirme altyapısının olmaması nedeniyle şimdilik yavaş. Ama ilerleyen zamanlarda bunun daha iyi olacağına inanıyoruz.

Elektrikli otomobillere ilgi duyan, Türkiye'de elektrikli araçlar hakkında daha fazla habere ulaşılmasını hedefleyen bir yazar. Sunduğumuz bilgiler ile bilinçli bir elektrikli otomobil kitlesi oluşturmayı hedeflemekteyiz.