Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Çin’deki elektrikli otomobillerin kalitesi büyük ölçüde arttı

Yayınlayan

on

Porsche’nin danışmanlık yan kuruluşuna göre, özellikle elektrikli otomobiller olmak üzere Çinli otomobil üreticileri, Avrupa pazarında önemli bir kalite gelişmesi yaşadı. Ayrıca yazılım alanındaki yetenekleri sayesinde, Avrupalı otomobil üreticileri üzerinde elektrikli otomobiller konusunda baskı oluşturuyorlar.

MHP’nin üst düzey yöneticisi Augustin Friedel, “İthal araçların kalitesi artık 10-15 yıl öncekilerle karşılaştırılamaz durumda. Şu anda Avrupa’ya gelen yeni modeller, üretim kalitesi ve malzeme görünümü açısından Volkswagen veya Stellantis gibi tanıdık markalardan ayırt edilemez hale geldi,” şeklinde açıklamalarda bulundu. “Uzun vadede kazanılacak pek bir şey olduğunu düşünmüyorum.”

Bu nedenle, elektrikli otomobillerdeki yazılımın giderek daha fazla önem kazandığını belirtti. “Farklılaşma kesinlikle yazılım üzerinden gerçekleşecek. Ancak bu sadece araç içi yazılımla sınırlı değil. Daha sonra, aracın diğer dijital ekosistemlerle ne kadar iyi entegre olduğu da önem kazanacak; örneğin, akıllı telefonun dijital ekosistemine ne kadar iyi entegre edildiği, dijital yayın hizmetlerinin varlığı veya arabanın akıllı şarj özellikleri gibi,” MHP, Avrupalı üreticilerin bu konuda Çinli rakiplerinin gerisinde olduğunu düşünüyor. Özellikle Çin’in liderliği “iyimser bir şekilde” iki ila üç yıl öncesine kadar tahmin ediliyor.

Ancak bu avantaj tüm Çinli otomobil üreticileri için geçerli değil. Friedel, “Nio ve Xpeng gibi yazılımı ön planda tutan yeni oyuncular, hala Çin pazarının küçük bir kısmını oluşturuyor,” diyor. “Dolayısıyla Çin’de yazılım konusunda henüz çok ileri düzeyde olmayan birçok marka bulunuyor. Şu anda hala küçük bir grup, hepsi bizden kilometrelerce önde değil, ancak en hızlı büyüyen ve pazar payı kazananlar için risk bulunuyor.”

MHP yöneticisi ayrıca Tesla, Rivian ve Lucid gibi Amerikalı elektrikli otomobil üreticilerini Avrupa’daki rekabetin öncüleri olarak görüyor.

Avrupa Birliği, özellikle Uzak Doğu’daki yeni rekabetten endişe duyuyor ve şu anda Çin’den gelen sübvansiyonlu elektrikli otomobillere karşı önlemleri gözden geçiriyor. Ancak Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, bu tür ticaret engellerinin yanlış olduğuna inanıyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir