Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli Mercedes-Benz Trucks eActros 600

Yayınlayan

on

Mercedes-Benz Trucks, markanın ilk elektrikli uzun yol kamyonunun üretim versiyonunu tanıttı. Swabian’lılar, ağır elektrikli kamyon eActros 600 ile “e-filo operatörleri için teknoloji, sürdürülebilirlik, tasarım ve karlılık açısından karayolu yük taşımacılığında yeni bir standardı tanımlamak” istediklerini belirtti.

Yüksek pil kapasitesi, 600 kilowatt saat (kWh) ve şirket içinde geliştirilen özellikle verimli elektrikli tahrik aksı sayesinde, elektrikli kamyonun ara şarj olmadan 500 kilometre menzile sahip olmasını sağladı. eActros 600, günde 1000 kilometreden fazla yol kat edebilir. Yasal olarak gereken sürücü mola süreleri sırasında ara şarj yapılması bu mümkün kıldı.

Mercedes-eActros-600-2023-12

CCS şarjının yanı sıra, eActros 600 ayrıca daha sonra etkinleştirilebilen megawatt şarjı (MCS) özelliğine sahiptir. Müşteriler, satış başladığında bu özelliği için ön ekipman sipariş edebilirler. MCS teknolojisi mevcut hale geldiğinde ve üreticiler arasında standart hale geldiğinde, bu eActros 600 modellerine sonradan uyarlanabilir hale gelecektir. Piller, ilgili şarj istasyonunda yaklaşık bir megavatlık güçle yaklaşık 30 dakikada yüzde 20 ila 80 oranında şarj edilebilir.

Araç, teknik olarak toplam katar ağırlığı 44 tona kadar taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Standart bir römorkla eActros 600, AB’de yaklaşık 22 tonluk taşıma kapasitesine sahiptir. Görsel olarak, elektrikli kamyon, net hatlara ve aerodinamik bir tasarıma sahiptir. Elektrikli kamyonun filo operatörleri için kârlılık açısından yeni standartlar belirlemesi bekleniyor, bu da uzun vadede uzun mesafe taşımacılık segmentindeki dizel kamyonların büyük bir kısmının yerini alabileceği anlamına gelmektedir.

Elektrikli kamyonun satışı bu yılın başında başlayacak. Seri üretime 2024 yılı sonunda başlanması planlanmaktadır. eActros 600, başlangıçta çekici bir birim ve platform şasi modeli olarak üretildi. Şu anda yaklaşık elli prototipten oluşan bir filo inşa ediliyor ve bunların bir kısmı bir sonraki adımda ilk müşteriler tarafından pratikte test edilecektir.

Mercedes-eActros-600-2023-5

eActros 600’ün CO2 ayak izi büyük ölçüde pili şarj etmek için kullanılan elektrik karışımına bağlıdır. Üreticiye göre, mevcut Avrupa elektrik karışımıyla karşılaştırıldığında, benzer bir dizel Actros’a kıyasla yaklaşık yüzde 40 oranında CO2 tasarrufu sağlar ve tamamen yenilenebilir enerji kullanıldığında, hammadde çıkarımından kaynaklanan on yıllık tüm ürün yaşam döngüsü boyunca yüzde 80’in üzerinde bir CO2 tasarrufu sağlar. Bu da yaklaşık 370 ila 775 ton CO2 tasarrufuna denk gelir. Bu sayede eActros 600, uzun mesafeli taşımacılıkta ikinci veya ilk çalışma yılında fabrika pillerinin neden olduğu daha yüksek CO2 ayak izini telafi edebilir.

Filo operatörlerinin uzun mesafe taşımacılığında eActros 600’yü kullanan benzer bir dizel kamyonla maliyet eşitliğine ulaşabilecekleri süre, özellikle elektrik ve dizel fiyatlarına ve ücret sistemine bağlı olarak ülkeden ülkeye değişebilir. Mercedes, örneğin büyük geçiş ülkeleri Fransa ve Almanya’da düşük elektrik fiyatlarının ve planlanan CO2 bazlı kamyon geçiş ücretinin bataryalı elektrikli kamyonların işletme maliyetleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu açıklamaktadır. Bu, eActros 600’ün, satın alma fiyatının yaklaşık iki ila iki buçuk kat daha yüksek olmasına rağmen dizel eşdeğerinden daha karlı olabileceği anlamına gelir, yaklaşık beş yıllık ortalama araç sahiplik süresi içinde veya yaklaşık 600.000 kilometreden sonra.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir