Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Kia, Concept EV3, Concept EV4 ve EV5 elektrikli otomobillerini tanıttı

Yayınlayan

on

Kia, Kore’deki “Kia EV Günü” etkinliğinde üç yeni küçük ve orta boy elektrikli otomobili tanıttı. Modeller, büyük SUV EV9 ve crossover EV6’nın piyasaya sürülmesinin ardından Güney Korelilerin elektrikli araç yelpazesini genişletiyor. Şirket, etkinlikte elektrikli otomobil stratejisi hakkında da bilgi verdi.

Kompakt bir SUV olan EV5 ve iki çalışma EV Günü’nde görücüye çıktı: Concept EV3, EV9’un avantajlarını kompakt bir SUV modeline aktarmak için tasarlandı. Concept EV4 ise elektrikli sedanı çarpıcı bir tasarımla yeniden yorumladığı söyleniyor.

Kia, insanları elektrikli otomobil satın alma konusunda tereddüt ettiren endişelere çözüm bulmaya odaklanmış durumda. Kia Corporation Başkanı ve CEO’su Ho Sung Song, “Çeşitli fiyat noktalarında eksiksiz bir elektrikli araç yelpazesi sunarak ve şarj altyapısının kullanılabilirliğini geliştirerek müşterilerimizin beklentilerini karşılayacağız” dedi.

Kia EV3-2023-4

Markanın hedefi, 2026 yılına kadar dünya çapında yılda bir milyon elektrikli araç satmak ve yıllık satışları 2030 yılına kadar 1,6 milyon adede çıkarmak. Kia, fiyat aralığı 30.000 ila 80.000 ABD Doları (yaklaşık 28.000 ila 75.000 Euro) arasında olan “geniş” bir elektrikli araç yelpazesi geliştirmeyi planlıyor. EV6 ve EV9 gibi mevcut modellere ek olarak, B ve C segmentlerine özel gelecek teklifleri de içerecek. Üretici, fiyatı 35.000 ila 50.000 ABD Doları (28.000 Avro ve 47.000 Avro) arasında değişen EV5, EV4 ve EV3 gibi orta boyutlu ve daha küçük elektrikli otomobilleri piyasaya sürmeyi planlıyor.

Kia, küresel e-araç üretimini 2025 yılına kadar toplam sekiz lokasyona çıkarmak istiyor. Bu tesisler araştırma, geliştirme, üretim ve tedariki içerecek ve Kore merkez merkez olarak hizmet verecek. Kia, Avrupa’da küçük ve orta boy elektrikli araçların üretimine odaklanacak, Çin’de ise orta ve büyük ölçekli elektrikli araçlara odaklanacak. Özellikle gelişmekte olan pazarlara yönelik e-modeller Hindistan’da üretilmektedir. Şirket aynı zamanda Kuzey Amerika’da da geniş bir elektrikli model yelpazesi sunmayı planladığını açıkladı. Ayrıca batarya ortak girişimleri aktif olarak geliştirilmektedir.

Kia EV3-2023-1

EV5, mevcut E-GMP elektrik platformunu temel alıyor. Bu kompakt SUV, Çin ve Kore’de üretilmektedir. Kia, başlangıçta yalnızca Çin pazarına yönelik üç modelin ayrıntılarını paylaşıyor: Arkadan çekişli veya dört tekerlekten çekişli modeller, 160 kW (218 bg) ile 230 kW (313 bg) arasında bir güce sahiptir ve şarj başına 530 ila 720 kilometre kat edebilir, oldukça gerçekçi olmayan Çin standardına göre Standart CLTC. EV5’in hızlı şarj özelliği sayesinde pil paketleri, kapasitelerinin yüzde 30’undan yüzde 80’ine kadar 27 dakikada şarj edilebiliyor. EV5 daha sonra özellikle sportif bir GT versiyonuyla da satışa sunulacak.

Concept EV3, Kia’nın “işlevselliği ve sürüş keyfini zahmetsizce dengeleyen” kompakt elektrikli SUV vizyonunu temsil ediyor. Kia’nın amiral gemisi EV9’un teknolojisini, pratikliğini ve tasarımını kompakt ve uygun fiyatlı bir formda sunuyor.

Kia, Concept EV4 hakkında şunları söylüyor: “Dört kapılı format hâlâ sedan olarak sınıflandırıldığını gösterse de, çalışmanın güçlü, etkileyici çizgileri bunun tamamen yeni bir elektrikli sedan türü olduğunu açıkça ortaya koyuyor.” Bu, “yeni bir değer, yeni bir yaklaşım, yeni bir müşteri deneyimi ve yeni bir tipoloji” anlamına geliyor. Çarpıcı derecede şık, derin burun, uzun, dinamik siluet ve teknik tavan spoyleri gibi özellikler, spor ve yarış arabalarını anımsatıyor ve EV4’ün “tamamen yeni bir elektrikli sedan türü” statüsünü vurgulamayı amaçlıyor.

Kia, henüz EV3 ve EV4 ile ilgili teknik detayları açıklamıyor. Bu aynı zamanda yeni elektrikli otomobillerin seri versiyonlarının tanıtılmasına ilişkin program için de bilgi verilmedi.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir