Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

İlk BMW M elektrikli otomobili iM3

Yayınlayan

on

BMW’nin elektrikli otomobil yelpazesini genişletme çabaları, sportif yan kuruluşu M’yi de kapsıyor. Artık markanın ilk tamamen elektrikli otomobilinin ismi belirlendi: Almanya ve AB raporlarına göre, Bavyeralılar iM3 ismini benimsediler.

Şu an için bu konuda başka bir gelişme bulunmamakla birlikte, BMW, elektrikli M3’ün odak noktasını zaten açıklamış durumda. Model, BMW’nin on yıl içinde tanıtmayı planladığı “Neue Klasse” elektrikli otomobil platformunu temel alacak. 2027 yılında piyasaya sürülmesi beklenen bu model, geçici olarak içten yanmalı bir M3 motoru da sunacak.

Geliştirme başkanı Frank Weber, Eylül ayında Autocar’a verdiği röportajda, BMW’nin yeni “Heart of Joy” kontrol ünitesinin, elektrikli BMW performans araçlarına özgün bir sürüş karakteri kazandırmada önemli bir rol oynayacağını belirtti. Weber, bu kontrol ünitesinin sürüş performansı, şasi kontrolü, ve aktarma organları gibi unsurları entegre ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu yazılımın BMW’nin kendi geliştirdiği bir yazılım olduğunu vurgulayarak, sürücülere çeşitli dinamik sürüş fonksiyonlarını sunacağını söyledi.

Autocar’a göre, Heart of Joy kontrol ünitesi dört motorlu güç aktarma organlarını destekleyecek şekilde tasarlandı ve güç gerektiğinde her tekerleğe değişken şekilde iletiliyor. BMW M’in patronu Frank Van Meel’e göre, Neue Klasse platformu, 1000 kW’lık bir spor sedan potansiyeline sahip olabilir, ancak bu gücün elektrikli M3 için ne kadar olacağı henüz net değil.

BMW’nin elektrikli otomobillerinin “M” versiyonları zaten mevcut, ancak bunlar genellikle sadece biraz daha sportif donanımlarla sınırlıdır. Autocar’ın bilgisine göre, özel M elektrikli otomobilin odak noktası, ağırlığın azaltılması ve dinamik sürüş davranışı üzerine yoğunlaşıyor.

Bir süredir, BMW, i4 elektrikli otomobil temel alınarak geliştirilen bir prototip ile yalnızca pil ile çalışan M modellerinin teknolojisini test ediyor. Mühendisler, dört tekerlekten çekiş sistemi ve entegre araç dinamiği kontrolünü içeren bir sistem kullanarak bu testleri gerçekleştiriyorlar.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir