Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

MINI Countryman’in Üretimine Başlandı

Yayınlayan

on

MINI Countryman üretimine başlandığından beri, İngiliz yan kuruluşunun bir modeli ilk defa Almanya’daki BMW’nin Leipzig fabrikasında üretilecek ve BMW’nin 1 ve 2 Serisi modelleriyle aynı üretim hattında yer alacak. Şubat 2024’te bayilerde satışa sunulacak olan bu seri, aynı zamanda elektrikli bir otomobil olarak da üretilecek.

Esnek montaj yapısı, Leipzig fabrikasındaki tek bir üretim hattında içten yanmalı motorlar, şarj edilebilir hibritler ve tamamen elektrikli araçların üretilebileceği anlamına geliyor. Countryman’in üçüncü nesli, elektrikli tahrik yanı sıra benzinli ve dizel versiyonlarıyla da sunulacak. Ayrıca, Countryman Electric’in yüksek voltajlı pilleri de Leipzig fabrikasında üretilecek.

BMW, Leipzig üretim tesisinde sürdürülebilirliğe odaklandığını vurguluyor. Bu, tesise elektrik enerjisi sağlayan dört rüzgar türbini de dahil olmak üzere çeşitli sürdürülebilir uygulamaları içerir. Fabrikada, 700’e kadar yüksek voltajlı elektrikli araba aküsü, bir akü depolama çiftliğinde ikinci kullanım için sunulacak. Bu sistem, rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjiyi geçici olarak depolayarak yerel enerji yönetimini optimize edebilir veya elektrik şebekesinin stabilizasyonuna katkıda bulunabilir.

Tesis müdürü Petra Peterhänsel, tesisin uzun vadeli hedefini “üretimin kapsamlı bir şekilde karbondan arındırılması, yani fosil yakıtların yeşil hidrojenle değiştirilmesi” olarak açıklıyor. Ancak bu hedefin gerçekleşmesi için yeşil hidrojenin yeterli miktarda temin edilebilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, MINI, Eylül ayında Countryman’in elektrikli versiyonunu tanıttı. İki model versiyonu duyurulmuş, lansmandan önce sadece daha pahalı olanı 49.500 Euro’dan satışa sunulmuştur. Dört tekerlekten çekişli Countryman SE ALL4, 230 kW/313 bg gücündeki elektrik motorlarıyla 5,6 saniyede 0’dan 100 km/saat hıza çıkabilir ve 180 km/saat hıza ulaşabilir. 66,45 kWh batarya ile menzil, WLTP standardına göre 433 kilometreye kadar çıkmaktadır.

Yerleşik şarj cihazı, 22 kW’a kadar alternatif akım (AC) çekmeyi sağlarken, doğru akım hızlı şarj cihazının (DC) maksimum şarj gücü 130 kW’tir. Bu da pil paketinin yaklaşık 30 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar doldurulabileceği anlamına gelir.

MINI, ilerleyen zamanlarda Countryman’i başka bir tamamen elektrikli versiyonla da satışa sunmayı planlamaktadır. Countryman E’nin başlangıç fiyatı 43.500 Euro’dur ve 150 kW/204 bg elektrik motoruna sahiptir. Aracın 0’dan 100 km/saat hıza ulaşma süresi 8,6 saniye olup, menzili 462 kilometreye kadar çıkabilmektedir.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir