Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Shell bir kez daha bazı hidrojen dolum istasyonlarını kapatıyor

Yayınlayan

on

Enerji şirketi ve benzin istasyonu işletmecisi Shell, hidrojen teknolojisi üzerine odaklanmaya devam ediyor. Büyük Britanya’daki tüm hidrojen dolum istasyonları kapatıldıktan sonra, Kaliforniya’daki yedi halka açık H2 dolum noktasının da kalıcı olarak kapatılacağı bildirildi. Automobilwoche’un haberine göre, bu kararın arkasındaki neden “tedarik zinciri ve diğer dış pazar faktörlerindeki zorluklar” olarak açıklandı.

Shell, hidrojenin özellikle ağır kamyonlar için potansiyel gördüğünü ancak otomobiller için bu potansiyeli görmüyormuş. Rapora göre, bunun bir nedeni hidrojenin yüksek fiyatı – ABD’de kilo başına fiyatın yakın zamanda 30 ABD dolarına yükselmesi, bir BMW iX5 Hydrogen ile 100 kilometre yol kat etmenin yaklaşık 36 Euro’ya mal olacağı anlamına geliyor. Öte yandan, Kaliforniya’daki test çalışmaları, H2 tedarikinin birçok zorluğu beraberinde getirdiğini gösteriyor; bu eyalet, şu anda hidrojen ağı üzerinde ciddi çalışmaların yapıldığı tek ABD eyaleti olarak biliniyor. Yakıt hücreli araç sürücüleri, “uzun bekleme süreleri, düzensiz açılış saatleri ve çoğu zaman boş benzin istasyonları” konusunda şikayetçi olmuşlar.

Shell, aslında Kaliforniya’da 48 hidrojen dolum istasyonu inşa etmeyi planlıyordu, ancak geçen yıl bu sayıyı şimdilik mevcut sayıda bırakma kararı aldı. Ancak şimdi bu istasyonların da kapatılması gerekiyor, çünkü giderek daha fazla zarar etmeye başlamışlar. Automobilwoche, “Uzmanlar, bu kararı ABD’deki tüm hidrojen altyapısının sona ermesi olarak görmüyor, ancak endişe verici bir sinyal olarak nitelendiriyor” diye yazıyor. ABD’de hidrojenle çalışan ulaşım ağını genişletmek için siyasi bir istek olsa da, gelecekte bu muhtemelen daha çok sanayi enerji tedariki için olacaktır.

Almanya’da da hidrojen dolum istasyonu sayısı son zamanlarda durağanlaştı ve hatta zaman zaman hafifçe azaldı. Şu anda ülke genelinde 92 benzin istasyonu bulunmaktadır. H2.Live’a göre talep istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve şu anda aylık 50 ton civarındadır. Ancak şu anda Almanya’da yakıt hücreli araç olarak yalnızca Toyota Mira i ve Hyundai Nexo satın alınabilmekte; BMW iX5 Hydrogen ise pratik deneyim kazanmak amacıyla küçük bir seridir.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir