Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Volvo, Polestar Hisselerinin Üçte İkisini Geely’ye Devrediyor

Yayınlayan

on

Birkaç hafta önce belirtildiği ve şimdi spesifik olarak ölçüldüğü gibi, İsveçli-Çinli otomobil üreticisi Volvo, İsveçli-Çinli elektrikli otomobil üreticisi Polestar’ın 9,5 milyar İsveç kronu (852 milyon Euro) değerindeki hisselerinin yüzde 62,7’sini satın almak ve güncel bir duyuruya göre bunları her iki şirket için de ortak olan ana şirket Geely’ye devretmek istiyor.

Buna göre Volvo, Polestar’daki yüzde 18 hissesini elinde tutmak istiyor. Volvo şu anda mali açıdan zor durumda olan Polestar markasının yüzde 48’ine sahip ve bu hisseyi Volvo’nun kaynakları için bir yük ve risk olarak gören analistler tarafından yakın zamanda eleştirildi. Volvo Cars Başkanı ve CEO’su Jim Rowan, Polestar’a bu kararı vermeme kararını şöyle açıklıyor: “Polestar ile önemli operasyonel işbirliklerimiz ve mali ilişkimiz olduğundan, Polestar’daki yüzde 18’lik daha küçük bir hisseyle etkimizi sürdürmemiz mantıklı” diyor ve tamamen vazgeçmek istemediklerini belirtiyor.

Polestar, Elektroauto-News’e Volvo’nun da çoğunluk hissedarı olan Geely Holding’in artık yeni ana hissedar olarak devreye gireceğini doğruladı. Polestar böylece Geely Grubunun tamamen bağımsız bir parçası haline gelecek. Geely, Polestar’ın önemli bir hissesini Volvo Cars’tan devralmayı kabul etti. Bu, Geely Holding’in Polestar’da doğrudan hisseye sahip olduğu ilk sefer. Polestar artık Geely Grubunun gerçek anlamda bağımsız bir üyesi olarak Volvo, Lotus, Zeekr ve diğer tüm Geely markalarına katılıyor.

Geely, Polestar markasına ve Polestar’ın vizyonuna olan güvenini yeniden teyit ediyor. Polestar CEO’su Thomas Ingenlath şunları ekledi: “Bu işlem bize yeni hissedarları kabul etmemizi sağlarken, Volvo Cars ile ilişkimiz bozulmadan kalıyor. Müşterilerimiz, güvenlik ve tutarlılık sağlayan satış ve müşteri hizmetleri alanları da dahil olmak üzere mevcut işbirliğimizden yararlanmaya devam edecek. Geely’nin daha büyük desteği, gelişimimizde önemli bir adım olan iki performans SUV’umuz Polestar 3 ve Polestar 4’ü piyasaya sürdüğümüz çok önemli bir zamanda geliyor.”

Volvo’nun da vurguladığı gibi, Polestar ile Volvo arasındaki yakın ilişki değişmeden kalıyor: Volvo bayileri bu nedenle Polestar elektrikli otomobillerine hizmet vermeye devam edecek ve Volvo, yüzde 18 hissesiyle Polestar’daki stratejik yatırımcı olmaya devam edecek. Şirket ayrıca 2028 yılına kadar 1 milyar dolarlık bir kredi uzatmayı da kabul etti. Polestar şimdi bir sonraki gelişim aşamasına giriyor ve bunu geleceğe olan güven ve inançla yapıyor.

Volvo’ya göre, Volvo ile Polestar arasında araştırma ve geliştirme, üretim, satış sonrası ve ticaret alanlarındaki “güçlü operasyonel işbirliği” de devam edecek. Geely Holding Grubu CEO’su Daniel Donghui Li, şu yorumu yapıyor: “Polestar’a güçlü bir güvenimiz var ve Polestar’ın küresel premium elektrikli otomobil markası olarak teyit edilen konumunu güçlendiren güçlü ve çekici ürün portföyüne dayanarak 2024’ü büyük bir iyimserlikle bekliyoruz.” Uzun süredir Polestar’ın sahibi olan Geely, yakın zamanda açıklanan iş planını ve mali hedefleri desteklemeye kararlıdır. Li ayrıca Volvo’nun 2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir otomobil üreticisine dönüşmesine artık tamamen konsantre olabileceğinin altını çiziyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir