Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Polestar 4’ten Bir Rekor !

Yayınlayan

on

Elektrikli otomobil üreticisi Polestar, Polestar 4’ün ilk yaşam döngüsü analizini (LCA) yayınladı. Bu analiz, 2024 yılında piyasaya sürülecek olan “Performance SUV Coupé” modelinin markanın önceki araçları arasında en düşük CO2 ayak izine sahip olduğunu göstermektedir. Araç piyasaya sürüldüğünde sadece 19,4 ton CO2e salmıştır.

Polestar 4, Çin’deki ana şirket Geely’ye ait bir fabrikada üretilmektedir. Şirket, tesisin yeşil elektrik sertifikasına sahip olduğunu ve bu enerjiyi tesisin çatısından elde edilen fotovoltaik elektrikle birleştirdiğini açıklamıştır. Ayrıca, eritme işlemi sırasında düşük karbonlu alüminyumun hidroelektrik enerjiyle desteklenerek kullanılması, iklim üzerindeki etkiyi daha da azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, geri dönüştürülmüş alüminyum oranı da ilk kez bu analizde yer almaktadır.

Polestar 4 Yaşam Döngüsü

Polestar 4 Standart Seri Tek Motorlu modeli, CO2 ayak izi açısından 19,4 tCO2e’ye sahiptir ve ilk olarak Çin’de satışa sunulmuştur. Uzun Menzilli Tek Motorlu modelin CO2 ayak izi 19,9 tCO2e iken Uzun Menzilli Çift Motorlu modelin CO2 ayak izi 21,4 tCO2e olarak ölçülmüştür. Bu analize göre, alüminyum karbon ayak izinin yüzde 23 ila 24’ünü oluştururken, çelik ve demir yüzde 20’yi oluşturmakta ve akü modülleri, malzeme üretimi ve rafine etme aşamasıyla ilgili olarak karbon ayak izinin yüzde 36 ila 40’ını oluşturmaktadır.

Polestar Sürdürülebilirlik Başkanı Fredrika Klarén, “Net sıfır hedefimizi desteklemek amacıyla tüm araçlarımız için karbon bütçeleri belirledik. Polestar 4’ün ürün geliştirme süreci boyunca karbon bütçesi, malzeme seçiminden fabrika enerji kaynaklarına kadar her şeyi etkiledi. LCA raporumuzu yayınlayarak, net sıfıra (tek seferde bir ton CO2e) ulaşmaya çalışabileceğimizi gösterebiliriz” şeklinde açıklamada bulundu.

Son yıllarda yayınlanan LCA raporları, bir aracın yaşam döngüsündeki tüm aşamaları, teslimattan üretime ve geri dönüşüme kadar çeşitli faktörleri hesaba katarak iklim etkisini anlaşılması kolay bir sayıyla özetlemiştir. Bu, tüketicilere araç satın alırken hızlı ve bilinçli kararlar alma olanağı sunmaktadır. Polestar 4 için verilen LCA numaraları, aracın “beşikten kapıya” CO2 ayak izini belirlemektedir, yani üretim aşamasını içermekte ancak aracın kullanım sürecini ve ürünün yaşam döngüsünün sonunu kapsamamaktadır.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir