Connect with us

Hibrit Araba Haberleri

İkinci el plug-in hibritlerin fiyatları düşme riskiyle karşı karşıya

Yayınlayan

on

Plug-in hibritler, Almanya’da birkaç yıldır özellikle iyi satış rakamlarına ulaştı, çünkü geçici olarak devlet tarafından “çevre primi” aracılığıyla birkaç bin avro desteklendiler. Ayrıca, katılımcı üreticilerden gelen indirimlerle de cazip hale geldiler. Ancak, şu anda sadece elektrikli otomobiller devlet tarafından destekleniyor. Sektör uzmanlarına göre, bu durum yarı zamanlı elektrikli araçların fiyatlarının düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Piyasa verileri uzmanı DAT’ın tahmin uzmanı Martin Weiss, “Eklentilerin değer kaybı henüz dramatik bir düşüş göstermedi, ancak durum giderek değişiyor. Fiyatlar düşüyor ve bu düşüşün hızlanacağına inanıyoruz” dedi. Zaten, segmente bağlı olarak teklif ve satış fiyatları arasında birkaç bin avro fark bulunmaktadır.

Çevre priminin uygulamaya konmasının ardından 2020’den itibaren artan çevre primi, birçok kiralama sözleşmesinin süresinin dolmasına neden oluyor. Weiss, “Artık birçok eklentiyi geri alan kişilerin sorun yaşayabileceğini” belirtiyor, çünkü yüksek değer kaybı riski söz konusu.

Birçok plug-in hibrit, şirket aracı olarak tercih edildi, çünkü sürücüler özel kullanımdaki vergi indirimlerinden faydalanabiliyorlar. Ayrıca, çevre priminin bir parçası olarak cömert teşvikler bulunmaktadır. Ancak, bunlar kullanılmış araçlar için geçerli değildir. Bu nedenle, çoğu müşteri artık benzer ve genellikle daha ucuz içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında önemli satın alma avantajlarına sahip değildir. Weiss, kullanılmış araba müşterilerinin genellikle kendi şarj tesislerine sahip olmadığını açıkladı.

Weiss’e göre, plug-in hibritlere olan talep “yapay bir pazar” yarattı. İkinci el otomobil pazarında artık “gerçek piyasa” belirginleşiyor.

Finansman kaldırıldığı için, yeni otomobil alıcılarının giderek daha azı plug-in hibrit teknolojisiyle ilgileniyor. Analist Dataforce’un Automobilwoche’a sunduğu rakamlara göre, bu teknolojiye sadık kalan bu tür araç sahiplerinin oranı 2023’te yalnızca %15’e düşmüştür, ki bu oran 2021’de hala %42 idi. Ocak-Eylül döneminde yeni kayıtlar, 2022’de 215.647’den şu anda 123.345’e düşmüştür.

Plug-in hibritler uzun bir süre boyunca, özellikle Alman üreticiler tarafından “her iki dünyanın en iyisi” olarak pazarlandı. Bu araçlarla sadece birkaç kilometre tamamen elektrikle gidilebilir ve akü prizden şarj edilebilir. Ancak, teknoloji tartışmalıdır. Karmaşık ve dolayısıyla maliyetli olması, ek ağırlık eklemesi ve sadece belirli koşullarda verimli olması gibi faktörlere karşı eleştirilmektedir. Eleştirmenlere göre, pilin düzenli olarak harici olarak şarj edilmesi, birçok kişinin atladığı ve aslında yanmalı motoru kullandığı bir süreçtir.”

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir