Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

BYD Brezilya’da Fabrika Kuracak

Yayınlayan

on

Çinli otomobil üreticisi Build Your Dreams (BYD), genişleme rotasını sürdürüyor. Şirket, Brezilya’da, Asya dışında ilk elektrikli otomobil fabrikasını kurma planlarını açıkladı. Bu planlar ilk kez 2023 yılında kamuoyuna duyurulmuştu ve şimdi Manager Magazin’e göre, şirket bu planları detaylandırdı. Buna göre, Camaçari’deki eski Ford fabrikasının dönüşümüne, Bahia eyaletinde, yaklaşık 600 milyon euro değerinde, kısa süre içinde başlanacak. BYD, Tesla’nın dünya genelinde satılan elektrikli otomobil sayısını geride bıraktı, hatta plug-in hibritleri de dahil edildiğinde, 2022’de dünya genelinde tüm üreticiler arasında en fazla elektrikli aracı sattı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, projeyi övgüyle karşılayarak, “Bunlar, Brezilya’nın geleceğine ve daha modern, çevreye daha az zarar veren araçlara geçişe yapılan yatırımlardır” dedi. Fabrikanın tamamlanmasının ardından yılda yaklaşık 150.000 otomobilin montaj hattından çıkması bekleniyor. BYD’nin Avrupa’daki ilk fabrikası da yakında kurulacak. Uzun bir süre boyunca Ford’un Saarlouis’teki lokasyonunu devralmayı uman BYD, ancak Çinli üretici sonunda Avrupa pazarı için elektrikli otobüsler ürettiği Macaristan’ı tercih etti.

BYD, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olmasına rağmen, marka Almanya’da hâlâ küçük bir rol oynuyor. Üretici, yaz aylarında düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında UEFA ile resmi ortaklığı aracılığıyla büyük ilgi görmeyi umuyor. Almanya’da düzenlenecek Euro 2024’te, elektromobilite ortağı Volkswagen yerine Çinli BYD olacak.

BYD’nin Avrupa’daki varlığının hâlâ küçük olmasının nedenlerinden biri, yeterli sayıda kargo gemisinin olmaması. Ancak Çinli üreticiler, Çin’de üretilen araçları çok sayıda devasa yük gemisiyle Avrupa’ya teslim etmeyi planlıyor; bunlardan ilki zaten tamamlandı. AB, Çinli üreticilerin başarısını eleştiriyor ve özellikle Halk Cumhuriyeti’nden gelen yüksek devlet sübvansiyonları nedeniyle BYD’nin, aynı zamanda MG Motors, Geely, Great Wall ve diğer bazı Çinli üreticilerin haksız rekabet avantajına sahip olduğunu düşünüyor. Bu üreticiler, Avrupa pazarlarına giderek daha fazla odaklanıyorlar.

Çinli üreticilere yönelik sübvansiyonlar konusunda araştırmalar yapılıyor, ancak birçok Avrupalı üretici olası cezai tarifeleri eleştiriyor çünkü tepkinin uzun sürmesi pek olası değil ve Çin pazarı son derece önemli. Örneğin, Fransa’da artık Çin’de üretilen elektrikli otomobillere sübvansiyon sağlanmıyor. Almanya’da ise şu anda elektrikli otomobiller için herhangi bir fon bulunmaması nedeniyle teorik olarak böyle bir olasılık dahi mevcut değil.

Ancak dikkat çeken bir nokta, Çin modellerinin genellikle fiyat-performans oranı açısından çok iyi performans göstermesidir; Çin araçları, uzun nakliye nedeniyle yerel araçlardan daha pahalı olsa da. BYD, son zamanlarda Almanya’daki fiyatları önemli ölçüde düşürerek diğer üreticiler üzerindeki rekabeti artırdı.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir