Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

İlk Hidrojenli Porsche Geliyor

Yayınlayan

on

Uluslararası otomotiv basınında, Alman spor otomobil üreticisi Porsche’nin yakın zamanda ilk hidrojenle çalışan yakıt hücreli aracını tanıtabileceği yönünde spekülasyonlar bulunmaktadır. CleanTechnica, Porsche ve hidrojenin çok pahalı iki bileşen olarak bir araya geleceğinden, muhtemelen çok az sayıda ve çok zengin insanlar için ulaşılabilir olacağını tahmin etmektedir. Ancak kendini beğenmiş bir tavırla, “Ama sorun değil. Sonuçta Tesla Motor Company, fiyatı 200.000 dolar olan, sportif, pille çalışan elektrikli otomobillerin niş üreticisi olarak yola çıktı, değil mi?” şeklinde belirtmektedir.

Söylentiler, Car Buzz’ın bir patent başvurusuyla bağlantılı olarak olası bir yakıt hücreli Porsche’den açıkça bahsettiği bir raporla alevlenmiştir. Ancak Porsche, e-yakıtların, yani hidrojenden yapılan sentetik yakıtların kullanımı konusunda halihazırda yoğun bir şekilde düşünmekte olup Şili’de buna uygun bir pilot tesis işletmektedir.

CleanTechnica, “Ağustos 2022’de Porsche’un, içten yanmalı bir motorda hidrojen kullanmanın fizibilitesini gösteren bir çalışmanın sonuçlarını sunduğunu” hatırlatmaktadır. Ancak, hidrojenin yanmasıyla ilgili dezavantaj, nitrojen oksitlerin oluşma olasılığıdır, ki bu yakıt hücresindeki kullanımın bir dezavantajıdır.

Gelecekte, Porsche’nin bir dizi seçenek üzerinde düşünebileceği belirtilmektedir: Hidrojenin özel bir yanmalı motorda kullanılması, hidrojen bazlı yakıtların geleneksel motorlarda kullanılması veya hidrojenin bir yakıt hücresinde kullanılması. Ancak ikinci durumda, elektrikli bir otomobil olduğundan elektrik, yakıt hücresinde üretildiği için bu durum bir elektrikli araçtır.

Nisan ayında Porsche, henüz hidrojen konusunda bir değerlendirme yapmamıştı, çünkü o dönemde piller, elektrikli araçlar için daha iyi bir seçenek olarak görülüyordu. Ancak CleanTechnica, “Elektriği sağlayan yenilenebilir enerjilerin maliyetleri gibi, elektrolizörlerin maliyetleri de son yıllarda önemli ölçüde düştüğü için, Porsche’un bu konuda düşünce yapısının değişebileceğini” belirtmektedir.

Porsche, yeni araç teknolojilerini devreye sokmadan önce detaylı ve uzun testlere büyük önem vermektedir. Rapor, “Porsche’un yakıt hücreli bir otomobil piyasaya sürdüğünde, detaylara benzer bir dikkat beklenebileceğini” ifade etmektedir. Yakıt hücreli araçlar, sıfır emisyonlu araçlar pazarında kendilerini kanıtlamakta zorlanabilirler, ancak SUV sektöründe ilk adımların atıldığı ve BMW ve Honda’nın yarışta olduğu belirtilmektedir. Ancak yüksek maliyetler ve karmaşık altyapı nedeniyle, Almanya’da şu anda hidrojenle çalışan otomobillere yönelik büyük bir ilgi belirtisi bulunmamaktadır.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir