Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Hyundai Ioniq 6 N 2025’te geliyor

Yayınlayan

on

Hyundai, N markasının ilk tamamen elektrikli yüksek performanslı modeli olan Ioniq 5 N’yi yaz aylarında tanıttı. Bir rapora göre, bu crossover’ın daha sert versiyonu, yeni Ioniq 6’nın pille çalışan sedanının N versiyonuyla takip edilecek.

Drive’dan alınan bilgiye göre, Ioniq 6 N, Güney Koreli markanın önceki modellerinden daha fazla güç sunacak. Henüz onaylanmamış olmasına rağmen, muhtemelen geliştirme aşamasındadır ve piyasaya sürülmesi 2025 yılında beklenmektedir.

Ioniq 5 N, zaten oldukça güçlü bir performans sergilemekte: Elektrik motorları 21.000 rpm’ye kadar dönebiliyor ve “N Grin Boost” etkinleştirildiğinde 478 kW/650 bg üretebiliyor. Bu, yeni 84 kWh yüksek voltajlı aküden daha fazla güç çıkışı için artırılmış enerji verimliliğine sahip iki aşamalı invertör sayesindedir. Araç, 0’dan 100 km/s hıza 3.4 saniyede çıkabilir ve 260 km/s hıza ulaşabilir.

Geçen yıl tanıtılan RN22e konseptiyle, Hyundai, Ioniq 6 N’nin gelebileceğini zaten işaret etmişti. Bu model, Hyundai’nin E-GMP elektrikli otomobil platformu üzerine inşa edilmiştir. RN22e’nin dört tekerlekten çekiş sistemi, çeşitli sürüş modlarında optimize edilmiş tork dağıtımı sunar ve sürücüye ön ve arka tekerleklerdeki torku kendi tercihlerine göre ayarlama imkanı tanır. Ön elektrik motorunun maksimum gücü 160 kW, arka motorununki ise 270 kW’dir.

RN22e toplamda 430 kW (585 bg) güç ve maksimum 740 Nm tork üretir. Elektrikli otomobil, gücün ön ve arka tekerlekler arasında dağıtılmasına olanak tanıyan E-GMP’ye özgü teknolojiye sahiptir ve WRC Dünya Ralli Şampiyonası’ndan elde edilen deneyimlerle daha da geliştirilmiştir.

Geliştiriciler, “RN22e’deki ileri teknolojilerin bir başka örneği de tork vektörlemesidir (e-TVTC)” diyorlar. “Arka elektrik motorunun çift kavramasını açıp kapatarak itici gücü arka tekerleklere dağıtıyor. Viraj alırken, e-TVTC çekiş gücünün tamamını yalnızca sol veya sağ arka tekerleğe aktarabilir. Bu, yanmalı motorlu Hyundai N modellerindeki elektronik olarak kontrol edilen sınırlı kaymalı diferansiyel e-LSD’ye benzer bir etkiye sahiptir.”

RN22e, yeni nesil Hyundai RN’nin (yuvarlanan laboratuvarlar) bir parçasıdır. Şirket, WRC, WTCR ve ETCR yarış serisindeki teknolojileri, N serisi modellere dahil edilmeden önce test ediyor ve doğruluyor. Şirket, RN22e ile hangi teknolojilerin test edileceğini 2022 yılı sonunda detaylı bir şekilde duyurdu.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir