Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

İçten Yanmalı Motor Yasağının İptaline İlişkin Basında Çıkan Haberler Yanlıştır

Yayınlayan

on

Geçtiğimiz hafta Avusturya Kronen Zeitung’da çıkan ve Avrupa’nın içten yanmalı motorlara yönelik yasağının tersine çevrilmesi gerektiğini belirten bir rapor ortalığı karıştırdı. Şimdi Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA), bunun teknik olarak hiçbir şekilde doğru olmadığını ve raporda bazı şeylerin karıştırıldığını açıkça belirtiyor. Automobilwoche’deki bir rapora göre dernek, “Şu anda dolaşan raporlar bazı konuları ve sorumlulukları karıştırıyor ve bunlardan yanlış sonuçlar çıkarıyor” dedi.

Alman Bild gazetesiyle karşılaştırılabilecek tabloid, Salı sayısında ve internette AB Çevre ve Ulaştırma Komitesi’nde oylama yapıldığını bildirdi. Elektrikli arabalarda bir “patlama etkisi”nden söz ediliyordu ve neredeyse coşkuyla şöyle ifade ediliyordu: “Yanmalı motorların sonu aslında sona ermek üzere.” Ancak VDA’nın açıklamasına göre durum kesinlikle böyle değil. “Aslında AB komitesi yalnızca ulaştırma hizmetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının kaydedilmesinde değişiklik yapılması yönünde oy kullandı. Gelecekte bu, otobüsler, trenler ve mikromobilite dahil olmak üzere tüm ulaşım modları için tek tip kriterlere göre yapılmalıdır” diye yazıyor Automobilwoche.

Bu kesinlikle AB’nin genel bir kararı değil. Kronen Zeitung’un ele aldığı konu, CO2 filosu düzenlemesi veya yeni kayıtlı araçlar için CO2 limitleri ile ilgili değil. “Bu gönüllü bir metodolojiyle ilgili. Ve: Bu sadece komitenin pozisyonuyla ilgili, Konsey ile üçlü müzakereler hala beklemede” diye açıklıyor dernek.

Diğerleri ayrıca son zamanlarda bazı medyanın sözde yanmalı motor yasağının tersine çevrilmesi yönünde öne sürdüğü düşünceyi son derece zararlı olarak eleştirdi. Automobilwoche’a konuşan Ulm akü araştırma merkezi Celest’in başkanı Maximilian Fichtner, otomobil endüstrisinin Avrupa gibi olgun pazarlarda içten yanmalı motor çağının genişletilmesine bel bağlamasının ölümcül olacağını söyledi. Asya’da bazı elektrikli modeller halihazırda benzer yanmalı motorlardan daha ucuz. Eğer Avrupalı ​​otomobil üreticileri ölmekte olan bir pazara tutunmaya devam edecek olsaydı, gelecek beklentileri giderek zayıflayacaktı. Fichtner şundan emin: “Otomobil endüstrimiz artık kendisini bu sefaletten kurtaramayacak ve bunun sonucu düşmanca devralmalar ve fabrika kapanmaları olacaktır.”

Tartışmanın arka planında, bir aracın iklim ayak izi dikkate alınırken sadece egzoza bakmak yerine genel dengeye bakmanın daha iyi olup olmayacağı sorusu yer alıyor. 0 gram CO2 içeren elektrikli arabalar, kullanılan elektriğin nasıl üretildiğine veya araç üretimi sırasında ne tür emisyonların oluşturulduğuna bakılmaksızın şu anda filo hesaplamalarına dahil edilmektedir. 2026 yılında, 2035 yılından itibaren yalnızca emisyonsuz araçlara izin verilmesi kararı AB düzeyinde gözden geçirilecek. Genel bir denge düşünülecek olsaydı zaten bunun değişmesi gerekirdi çünkü dünyadaki hiçbir araç genel olarak emisyonsuz olamaz. Ancak Alman Mühendisler Birliği’nin (VDI) yakın zamanda yaptığı bir araştırma, diğer şeylerin yanı sıra, çok kötümser varsayımlar altında bile elektrikli arabaların yanmalı modellere göre önemli ölçüde daha düşük emisyona sahip olduğunu gösterdi.

Gerçekler göz önüne alındığında, bundan genel olarak kararın tersine çevrilmesi sonucunu çıkarmak saçma görünüyor. Siyasi açıdan özellikle CDU şu sıralar AB kararının reddedilmesi yönünde kampanya yürütüyor ancak görünen o ki bu, Avrupa Halk Partileri (EEP) içinde bile bir fikir birliğine varılmış değil. Karşıt birçok argümana rağmen hidrojen ve e-yakıtların gelecekte politik olarak açık kalacağı göz ardı edilemez, ancak bunların en iyi ihtimalle yüksek gelirliler için uygun bir yer olarak kalacağı öngörülebilir. Dolayısıyla eğer Kronen Zeitung okuyucularına elektromobilitedeki artışın durdurulması gerektiğini açıklamak istiyorsa, o zaman bu açıkça gerçeklerle örtüşmüyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir