Connect with us

Hibrit Araba Haberleri

Mazda’dan Hibrit Otomobil Atılımı

Yayınlayan

on

Mazda, Japan Mobility ticaret fuarında kompakt bir spor otomobil konseptini tanıttı. Bu konsept olan Iconic SP, elektrikli tahrik sistemini temel alıyor ve menzili artırmak için Wankel motorunu kullanıyor.

Verilere göre, bu coupé modeli 4.18 metre uzunluğunda, 1.85 metre genişliğinde ve 1.15 metre yüksekliğindedir, bu da onu mevcut MX-5 modelinden bir sınıf yukarıda konumlandırıyor. Ayrıca dingil mesafesi açısından da 2590 ile 2310 milimetre arasında değişiklik gösterir. Bu farklılık ağırlık açısından da kendini gösterir: Konsept araç 1,450 kilogram ağırlığındadır, oysa MX-5 modeli maksimum 1,200 kilogramın biraz altındadır. Mazda, ağırlık dağılımını yüzde 50:50 olarak belirtiyor ve Wankel motorunu aracın ortasına yerleştirmiştir.

Mazda-İkonik-SP-2023-4

Tahrik konsepti, elektrikli tahrik sistemini içerir ve aynı zamanda 272 kW (370 beygir gücünde) elektrikli tahrik için bir jeneratör görevi gören çift diskli döner pistonlu bir motoru kullanır. Mazda’ya göre, bu sistem oldukça ölçeklenebilir ve esnek bir yapı sunar. Ayrıca, Wankel motoru farklı yakıt türlerini, dahil olmak üzere hidrojeni kullanma olanağı sunar. Iconic SP, bir spor otomobil olmasının yanı sıra açık hava etkinlikleri için veya acil durumlar için güç sağlayabilir.

Güç aktarım mekanizması geliştirme başkanı Kato Matsue, yakın zamanda Mazda’nın MX-5 gibi bir spor otomobili elektrikli bir araç olarak sunma olasılığını doğruladı. Matsue, elektrikli bir MX-5’in “bir olasılık” olduğunu belirtiyor. “MX-5’in ana pazarları Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya’dır. Japonya biraz geride kalsa da pazar talebi elektrifikasyon yönünde değişiyor. Bu nedenle bu konuyu düşünmemiz gerekiyor.”

Şu anda serisinde sadece tek bir tamamen elektrikli otomobil bulunan Mazda’nın ürün yelpazesi: MX-30 crossover. Ancak, bu modelin fiyat-performans oranı pek ikna edici değil. Japon üretici, elektrifikasyona yönelik milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlıyor ve serisini 2030 yılına kadar tamamen elektrikli hale getirmesi gerekiyor. Şu anda gösterilen Iconic SP’nin tamamen elektrikli bir MX-5’in mi yoksa tamamen yeni bir serinin mi öncülüğünü yapacağı henüz kesin değil.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir