Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli Otomobillere En Uygun Ülkeler Açıklandı

Yayınlayan

on

ALD Automotive ve LeasePlan (Ayvens) tarafından hazırlanan “Hareketlilik Rehberi”nde, çoğu Avrupa ve birçok küresel ülke son zamanlarda elektromobilite açısından gelişmişlik düzeyleri açısından yeniden incelendi. Puanlar, elektrikli otomobillerin teklif ve kabulü, şarj altyapısının teklif edilmesi ve aynı zamanda siyasi çerçeve koşulları da dahil olmak üzere, tanımlanmış kriterlere göre çeşitli kategorilerde verilmektedir. Ülke sıralamalarına daha yakından baktık ve en çok puan alan yedi Avrupa ülkesini seçtik.

  1. sıra: Almanya, Fransa, Lüksemburg, Danimarka ve Büyük Britanya

Sonuç olarak, Almanya 60 puanla ilk 7’ye girdi. Ancak Federal Cumhuriyet, bu puanı Fransa, Lüksemburg, Danimarka ve Büyük Britanya ile paylaşıyor ve bu nedenle elektromobilite söz konusu olduğunda neredeyse hiç “gelişmiş” olarak sınıflandırılmıyor. Portekiz, 57 puanla (dolayısıyla sadece üç puan daha az) halihazırda daha fazla elektromobiliteye geçiş sürecinde olan ülkeler grubunun bir parçası. Bireysel kategorilerde Almanya her yerde vasat bir performans sergiliyor ve hatta sürdürülebilirlik açısından bakıldığında beş olası puandan yalnızca biriyle kötü bir performans sergiliyor.

  1. sıra: Finlandiya

Finliler kendilerini altıncı sırada buluyor ancak 62 puanla bir önceki yıla göre altı puan daha az aldılar. İskandinav ülkesindeki şarj altyapısı 20 üzerinden 13 puanla nispeten iyi derecelendirilmiş, bunun dışında derecelendirmelerin tümü vasat.

  1. sıra: İsveç

İsveç’ten gelen komşular da önceki yıla göre biraz kötüleşti ve eksi iki puanla şu an 65’e geriledi. Tamamen elektrikli araçların fiili kullanımında Norveç’ten sonra tüm ülkeler arasında en çok puana sahip ikinci sırada yer alıyor. Ancak İsveç’teki Avrupa “Gelişmiş” grubundaki şarj altyapısı arzı, Fransa’nın yanı sıra en zayıf grup olarak değerlendiriliyor.

  1. sıra: Belçika

Belçikalılar da 65 puan aldı ama bu geçen yıla göre üç puan daha fazla olduğu için bu olumlu eğilimi listemizde daha iyi bir sıralamayla ödüllendiriyoruz. “TCO eşitliği” için 15 üzerinden 14 gibi çok iyi bir puan var, dolayısıyla Belçika’da elektrikli otomobillerin kullanımı yanmalı motorlara kıyasla özellikle ucuz. Almanya burada sadece yarısı kadar puan aldı.

  1. sıra: Hollanda

Komşu ülkemiz 68 puanla podyuma çıktı ancak geçen yıla göre 9 puan kaybetti. Ülkede elektromobiliteye yönelik teklif, kullanım ve şarj altyapısı çok iyi olmasına rağmen elektrikli arabalar, içten yanmalı motorlara kıyasla çok daha pahalı ve ülkedeki sürdürülebilirlik ilgisi de düşük olarak sınıflandırılıyor. Seçimler son zamanlarda ülkede siyasi sağa doğru bir kaymaya tanık oldu.

  1. sıra: Belçika

Belçikalılar da 65 puan aldı ama bu geçen yıla göre üç puan daha fazla olduğu için bu olumlu eğilimi listemizde daha iyi bir sıralamayla ödüllendiriyoruz. “TCO eşitliği” için 15 üzerinden 14 gibi çok iyi bir puan var, dolayısıyla Belçika’da elektrikli otomobillerin kullanımı yanmalı motorlara kıyasla özellikle ucuz. Almanya burada sadece yarısı kadar puan aldı.

  1. sıra: Avusturya

Almanya’daki tartışmalara rağmen Avusturya giderek elektromobilite konusunda örnek bir ülke haline geliyor. Tüm kategorilerde iyiden çok iyiye kadar derecelendirmeler var ve toplam 69 puan (geçen yıla göre iki puan daha fazla). Avusturya olası 20 puanın yalnızca yarısını aldığı için şarj altyapısında iyileştirmeler yapılabilir.

  1. sıra: Norveç

Elektrikli hareketlilik açısından Avrupa’nın tartışmasız lideri, 100 olası puandan 81’ini alan Norveç – başka türlüsü nasıl olabilirdi -. Ancak bu bir önceki yıla göre bir eksik. Şarj altyapısı söz konusu olduğunda büyük olasılıkla iyileştirme alanı var, ancak 20 üzerinden 14 puanla Norveç, Hollanda’nın ardından Avrupa’da en yüksek ikinci puana sahip. Ülke uzun zaman önce tamamen elektrikli mobil bir geleceğe karar verdi ve bunu tüm titizlikle uyguluyor. Norveç’te 2025’ten itibaren yeni yanmalı motorlara artık izin verilmeyecek.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir