Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Fisker Maliyet Düşürmek İstiyor

Yayınlayan

on

Elektrikli otomobil start-up’ı Fisker, gelecek yıl orta sınıf SUV Ocean’ın ardından ikinci modeli olan kompakt SUV PEAR’ı tanıtmak istiyor. Vergiler hariç 29.900 dolarlık (yaklaşık 27.700 Euro) taban fiyatıyla, şirket özellikle maliyetlere odaklanarak yeni seriyi kitlesel pazar için çekici hale getirmeyi amaçlıyor.

Henrik Fisker, şirketin kurucusu ve CEO’su, Autocar’a yaptığı açıklamada PEAR’ı bu fiyatla kârlı bir şekilde sunmanın ana faktörünün uygun maliyetli, özel mimari olduğunu belirtti. Bu mimari, Ocean modelinin dayandığı alüminyum kaykay platformu ile ilgisi olmayan bir yapıya sahiptir.

Fisker, “PEAR’ı başlattığımızda mühendislere tüm parçaların yüzde 25’ini çıkarmalarını söyledim. Sadece onları ortadan kaldırın. Bir yol bulun. Çok zorlu bir süreçti. Aylar boyunca günlük toplantılar yaptık ve araçtaki tüm parçaların yüzde 35’ini ortadan kaldırmayı başardılar,” dedi.

Ayrıca, PEAR’ın yaklaşık 4,55 metre uzunluğunda olduğunu ve aracı çalıştırmak için sadece iki bilgisayarın gerektiği kendi uygun maliyetli elektronik mimarisini geliştirdiklerini söyledi. Henrik Fisker, “Çok hızlı ama yüzde 25 daha az elektrik kullanıyor” diye ekledi.

Fisker, şu anda bir üretim ortağıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirtti. PEAR’ın üretimi, Tayvanlı teknoloji şirketi Foxconn tarafından ABD start-up’ının iç pazarında gerçekleştirilecek.

PEAR’ın ilk prototiplerinin bu yıl yollara çıkması bekleniyor, müşteri araçlarının ise 2025 sonundan itibaren teslim edilmesi planlanıyor. Araç, iki batarya seçeneği sunacak: Birincisi WLTP’ye göre 320 kilometre, ikincisi ise şarj başına 560 kilometre menzile sahip olacak. PEAR, 0’dan 100 km/saat hıza 6,8 saniyede ulaşabilecek ve hem arkadan çekişli, hem de dört tekerlekten çekişli olarak sunulacak. Portföyde ayrıca “yüksek performanslı bir model” olan PEAR Extreme de yer alacak.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir