Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Porsche, 760 kW (1034 hp) Güce Sahip Taycan Turbo GT’yi Sunuyor

Yayınlayan

on

Porsche, elektrikli spor sedan serisini Taycan Turbo GT ve Weissach paketli Taycan Turbo GT ile genişletiyor. İkinci versiyon, pist yarışları için tasarlandı ve güç-ağırlık oranını lehine artırarak arka koltuğu tercih etmiyor.

Her iki araç da kısa süreliğine 760 kW (1034 hp) maksimum güce ulaşıyor. Porsche, “Çeşitli hafif yapı ve aerodinamik önlemlerle birlikte tamamen elektrikli GT sporcuları, sürüş dinamiklerinde yeni standartlar belirliyor” diyor. Arka aksta yarı iletken malzeme olarak silisyum karbür içeren daha güçlü ve verimli bir darbe invertörü kullanılmıştır.

Weissach paketine sahip Taycan Turbo GT, 23 Şubat 2024’te Kaliforniya’daki Weathertech Raceway Laguna Seca’da en hızlı elektrikli üretim otomobili unvanını elde etti. Porsche geliştirme pilotu Lars Kern, 1:27.87 dakikalık derecesiyle turu trafiğe çıkması yasal elektrikli otomobile sahip diğer tüm sürücülerden daha hızlı tamamladı.

Bu modelin üretim öncesi versiyonu yakın zamanda Nürburgring’de sınıfının en iyisi olma başarısını elde etti. Lars Kern de burada direksiyondaydı ve Nordschleife’ı 7:07.55 dakikada tamamladı. Bu resmi tur süresiyle, performans paketine sahip Taycan Turbo S spor sedan ile Ağustos 2022’de yaptığı son rekor koşusundan 26 saniye daha hızlıydı. Aynı zamanda bu süre, seri elektrikli otomobiller için mevcut en iyi değeri temsil ediyor ve aynı zamanda Turbo GT’yi, sürüş türü ne olursa olsun, Eifel’deki en hızlı dört kapılı otomobil haline getiriyor.

Seri yöneticisi Kevin Giek, “Laguna Seca ve Nordschleife’deki iki rekor, Taycan’ın ne kadar büyük bir pist potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor” diyor. “Pistteki üstün disiplinde hayatta kalabilmek için mümkün olduğunca fazla güce sahip olmak yeterli değil: boylamsal dinamikler, yanal dinamikler, aerodinamik, stabilite ve ayrıntılı koordinasyondan oluşan genel paket doğru olmalıdır.” Mühendislerimiz bunu özellikle Taycan Turbo GT ve Weissach paketli Taycan Turbo GT ile kesinlikle ikna edici bir şekilde başardı. Yeni güncellenen normal Taycan modelleriyle zaten harika bir iş çıkarmışlardı. Ancak yeni GT modellerimiz sürüş dinamiklerini açıkça aşıyor.”

Porsche, Taycan serisini yakın zamanda kapsamlı bir şekilde güncelledi ve genel olarak sistem performansını artırdı. Diğer şeylerin yanı sıra, yeni arka aks motorlu daha da geliştirilmiş aktarma organları, önceki modellere kıyasla daha dinamik bir sürüş performansı sağlıyor.

Porsche Taycan turbo GT 2024-9

“Yeni sportif üst modeller olarak Taycan Turbo GT ve Weissach paketli Taycan Turbo GT artık bir sonraki performans seviyesini ateşliyor: daha güçlü bir darbe invertörüyle donatılmış her iki araba da 580 kW güce sahip, 760 kW’a kadar aşırı takviye gücüne sahip kalkış kontrolü veya tepe güç ölçüm yöntemine göre iki saniyeye kadar 815 kW,” diye açıklıyor geliştiriciler.

0’dan 100 km/saat’e hızlanma Taycan Turbo GT için 2,3 saniye, Weissach paketi için ise yalnızca 2,2 saniye sürüyor. Bu, modeli Taycan Turbo S’den saniyenin onda biri veya onda biri kadar daha hızlı hale getiriyor. Sıfırdan 200 km/saat hıza hızlanmada fark daha da artıyor: Taycan Turbo GT’nin beyaz akssız/akssız 6,6 veya 6,4 saniyeye ihtiyacı var. . Taycan Turbo S’e göre 1,3 saniyeye kadar daha kısa. Her iki versiyon için de maksimum tork 1.340 Newton metreye kadar çıkıyor. WLTP’ye göre elektrikli otomobillerin menzili 555 kilometreye kadar çıkıyor.

Porsche Taycan turbo GT 2024-4

Hafif yapı önlemleri kullanan Porsche, Taycan Turbo GT’nin ağırlığını Taycan Turbo S’e kıyasla 75 kilograma kadar azalttı. Çeşitli karbon parçaları buna katkıda bulunur. Taycan Turbo GT standart olarak dinamik paketle donatılıyor. Buna Porsche’nin GT’ye özel ayarlara sahip “Active Ride” şasisi de dahildir. “Dinamik sürüş koşullarında bu şasi, tekerlek yüklerinin dengeli bir şekilde dağıtılması yoluyla yolla neredeyse mükemmel bir bağlantı sağlıyor” diyor. Donanım paketi aynı zamanda özel performanslı yaz lastiklerini de içeriyor. 21 inçlik hafif dövme tekerleklere monte edilirler. Turbo GT jantlar, ağırlıktan tasarruf sağlayan, arkadan frezelenmiş jant tellerine sahiptir ve frenler özellikle iyi havalandırılmıştır.

Taycan Turbo GT standart olarak hafif seramik frenlerle yavaş

lıyor. Porsche Seramik Kompozit Freni (PCCB) temel alan fren sistemi, geliştiriciler tarafından ağırlık açısından optimize edildi. Fren diski kabı ve fren kaliperi muhafazasında yapılan tasarım değişiklikleri iki kilogramın üzerinde tasarruf sağladı. Bunun sürüş dinamikleri ve performansı üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Yaylanmayan ve dönen kütleler azaltılarak performans artar.

Porsche, Taycan Turbo GT için aeroblade’li bir ön spoiler geliştirdi. Arka görüşe uyarlanabilir bir spoiler hakimdir ve spoyler dudağına tutturulmuş görünür karbon fiberden yapılmış bir sedye bulunur. Matrix LED ana farlar standart olarak takılıdır. Taycan Turbo GT’de bunlar isteğe bağlı olarak hiçbir ekstra ücret ödemeden HD Matrix LED ana farlara yükseltilebiliyor.

Standart iç donanım, diğer şeylerin yanı sıra, görünür karbon fiberden yapılmış, hafif tam koltukları içerir. Önde 18 yönlü elektrikli ayara ve hafıza paketine sahip Plus spor koltuklar isteğe bağlı olarak ve hiçbir ekstra ücret ödemeden sipariş edilebilir. GT spor direksiyon simidinde direksiyon simidi jantında saat 12 işareti bulunur. Taycan Turbo GT, Taycan Turbo S’in Sport Chrono paketini benimsiyor.

Weissach paketi ile Taycan Turbo GT
Weissach paketine sahip Taycan Turbo GT için Porsche, ek aerodinamik ve hafif yapı önlemlerine güveniyor. Bu model 0’dan 100 km/saat hıza 2,2 saniyede ulaşıyor. Bu da iki koltuklu aracın, aynı performansa sahip Taycan Turbo GT’den saniyenin onda biri kadar daha hızlı olmasını sağlıyor. Azami hız ise 290 km/saat yerine 305 olarak kaydedildi.

Ek aerodinamik önlemler arasında alt gövdedeki hava kontrol elemanları ve yeni bir ön difüzör yer alıyor. Arkada, Weissach paketine sahip model, gövdeye sabitlenmiş kanat destekleri ile görünür karbon fiberden yapılmış sabit bir arka kanada sahiptir. Buradaki toplam bastırma kuvveti 220 kilograma kadar çıkıyor. Weissach paketi logosu arka kanadın her iki tarafına da yapıştırılmıştır.

Devre kullanımı için gerekli tüm ekipmanlar devre dışı bırakıldığı için Weissach paketi olmayan Taycan Turbo GT’ye kıyasla 70 kilogram daha ağırlık tasarrufu sağlanabildi. Alışılagelmiş arka koltuk sistemi yerine, sürücü ve ön yolcu için koltukların arkasında saklama bölmesi bulunan hafif bir karbon kaplama bulunuyor. Sport Chrono paketinin gösterge tablosuna monte edilen analog saatinin yanı sıra zemin ve bagaj paspasları da dahil edilmemiştir. Ayrıca daha az izolasyon malzemesi kullanılır.

Weissach paketine sahip Taycan Turbo GT’nin yalnızca yolcu tarafında yükleme kapağı bulunuyor. Elektrik yerine manuel olarak çalıştırılır. Özel ses/ısı yalıtım camları ve Sound Package Plus da ağırlık tasarrufuna katkıda bulunuyor. İkincisinin arka hoparlörleri yoktur ve Bose surround ses sisteminin yerini alır.

İlk Taycan Turbo GT modellerinin 2024 baharından itibaren müşterilere teslim edilmesi planlanıyor. Yeni modelin fiyatı 240.000 Euro’dan başlıyor.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir