Connect with us

Elektrikli Araba Haberleri

Volvo, Polestar’dan Kurtulmak İstiyor!

Yayınlayan

on

Volvo, aynı adı taşıyan Polestar elektrikli otomobil markasına artık daha fazla mali destek sağlamayacak. İsveç-Çin menşeli bu marka, 2023 yılı bilançosunu temel alan bir basın açıklamasıyla bu kararı duyurdu. Volvo’nun ana şirketi olan Geely, gelecekte Polestar’a tam operasyonel ve mali destek sunmaya devam edeceğini belirtti.

Bu nedenle Volvo, Polestar’daki hissesinde olası bir ayarlamayı araştırıyor, bu da Volvo hissedarlarına imtiyaz verecek şekilde hisselerin yeniden tahsisini içerebilir. Şu anda Volvo, Polestar’ın yüzde 48’ini elinde bulunduruyor ve bu durum, Geely İsveç Holdings’in Polestar’da önemli bir yeni hissedar olmasına yol açabilir. Volvo ile Polestar arasındaki güçlü operasyonel işbirliği, Ar-Ge, üretim, satış sonrası ve ticaret alanlarında devam edecek.

Ancak, Polestar’ın kendisini bu günlerde yeniden yapılandırması gerekiyor. Volvo’nun 2023’teki satış hedeflerinin tutturulamamış olması ve Polestar’ın daha kârlı olabilmek için iş gücünün yüzde 15’ini, yani 450 kişiyi işten çıkarmak zorunda kalması, Volvo için olumsuz bir tabloyu ortaya koymaktadır.

Volvo’nun geçen yılki performansı ise oldukça olumlu oldu. Şirket, tarihinde bir rekora imza atarak neredeyse 709.000 araç sattı, bunların yüzde 16’sı tamamen elektrikliydi. Satışlar yüzde 21 artarak 35,5 milyar avroya ulaştı, kâr ise 2,3 milyar avro oldu. Ancak, Polestar’daki hisselerin bu başarıya katkısı dikkate alınmamıştır. Polestar yatırımı, büyümeyi küçük, tek haneli bir yüzde aralığına itmiştir.

Volvo Car Group CEO’su Jim Rowan, 2023’ü “dönüşüm yolculuğumuzda önemli bir dönüm noktası” olarak değerlendirdi. 97 yıllık tarihlerinde en yüksek satış, gelir ve kârı elde ettiklerini belirterek, şirketin karmaşık bir dış ortamda devam eden dönüşümüne vurgu yaptı. Rowan, bu başarıyla 2024 ve gelecek yıllar için sağlam bir temel oluşturduklarını ifade etti.

Yorumlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir