Connect with us

Şarj Pil Haberleri

Almanya’dan Hızlı Şarj Karşılaştırma Sistemi

Yayınlayan

on

Menzilin yanı sıra, birçok elektrikli otomobil için şarj süresi de önemli bir faktördür. Hızlı şarj performansı, üreticiler tarafından farklı şekillerde belirtilmektedir, bu da karşılaştırmayı zorlaştırmaktadır. Bu durumda değişiklik yapılması gerekmektedir.

Welt.de’nin haberine göre, Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA), ortaklarıyla birlikte menzil kazanımı, şarj süresi, maksimum güç ve şarj verimliliği ölçümlerini eşit şekilde düzenleyen küresel bir standart sunmuştur. Bu standart, 2023 yılından itibaren araç üreticileri tarafından reklam broşürleri ve teknik veri sayfalarında kullanılacaktır.

Kimyasal nedenlerle, mevcut elektrikli otomobil akülerinin enerji seviyesini yüzde 80’e kadar yenilemek özellikle uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenle, genellikle hızlı şarj hızı yüzde 80 dolum için belirtilir. Ancak başlangıç değeri konusunda (bataryanın tamamen boşalması durumunda zarar görebilir) üreticiler farklı bilgiler verir, tipik olarak yüzde 10 veya 20 civarındadır. Bazı üreticiler ayrıca belirli bir kilometre boyunca pillere ne kadar hızlı enerji çekilebileceğini veya belirli bir sürede pillere ne kadar enerji çekilebileceğini belirtir.

Pil sıcaklığı gibi belirli ölçüm koşulları için de tek tip özellikler bulunmamaktadır. ISO/SAE 12906, artık belirli test prosedürlerini düzenlemektedir. VDA Genel Müdürü Marcus Bollig, “Sınır koşullarının net bir şekilde standardize edilmesine ihtiyaç duyulduğunu, aksi takdirde değerlerin karşılaştırılamaz olacağını” belirtmektedir. Ayrıca, hangi göstergelerin belirtilmesi gerektiğini de vurgular. Bu yeni standart üreticiler için zorunlu olmasa da, Bollig, müşteri talepleri nedeniyle benimsenmesinin yaygınlaşacağına inanmaktadır.

VDA perspektifinden bakıldığında, tüketiciler için özellikle ilginç olan bir değer, 10 dakikada şarj edilebilen menzildir. ISO standardı, elektrikli otomobilin test için nasıl hazırlanması gerektiğini ve hangi genel koşulların geçerli olacağını belirtir. Diğer faktörler arasında, 23 derecelik bir sıcaklık (+/- 3 derece) gereklidir; şarj işlemi başladığında kalan menzilin 15 ila 60 kilometre arasında olması gereklidir, bu da kalan kapasitenin yaklaşık yüzde 10’una karşılık gelir.

ISO standardı, müşteriler için önemli olan “zaman başına aralık” değerine ek olarak yüzde 10 ile 80 arasındaki şarj süresi veya maksimum şarj gücü gibi diğer ölçümleri de düzenler. İkincisi genellikle sadece kısa bir süre sürer. Pillerin performansını eksi 7 santigrat derecede (+/- 3 derece) göstermek için ölçümler de mümkündür. Rapor, ölçümlerin bu ülkede kullanılan WLTP döngüsünün bir parçası olarak gerçek dünya trafiğinde veya laboratuvarda yapılabilieceğini belirtir. Kullanılan şarj istasyonlarına dair herhangi bir spesifikasyon bulunmamaktadır.