Connect with us

Şarj Pil Haberleri

Türkiye’de Kaç Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Var?

Yayınlayan

on

Türkiye’de elektrikli araçların sayısı her geçen gün artıyor. 2023 yılının onuncu ayı dahil 50 binden fazla elektrikli araç yollarda yerini aldı. Artan elektrikli araç sayısı ile birlikte elektrikli araç şarj istasyonu ihtiyacı da artış gösteriyor. Şu an her şehirde elektrikli araç şarj istasyonu var. Peki Türkiye geneli kaç adet şarj istasyonu ve bu istasyonlarda ne kadar soket var?

Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonu adedi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) resmî açıklaması ile duyuruldu. EPDK Başkanı tarafından yapılan açıklamada, elektrikli şarj istasyonları hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Açıklamaya göre Türkiye’de, 2023 Ekim ayı itibarıyla 4.221 adet şarj istasyonu bulunuyor. Bu şarj istasyonlarının toplamda 8.861 adet sokete yani şarj noktasına sahip olduğu da açıklandı. Ülkemizdeki 8.861 şarj noktasının 6.633 adedi AC şarj (yavaş şarj), 2.228 adedi ise DC şarj (hızlı şarj) özelliği taşıyor.

EPDK tarafından yapılan açıklamada 2023 Ekim ayı itibarıyla ülkemizde yaklaşık 33.000 adet elektrikli araç olduğu ve buna göre her 14 araca bir DC şarj noktası düştüğü bilgisi de bulunuyor. Bu hesaplamaya göre Türkiye, araç başına düşen DC şarj noktası bakımından Avrupa’da 1. sırada yer alıyor. Birinciliğin kaynağı ise ülkemizdeki elektrikli araç sayısının Avrupa’ya göre daha az olması. Üstelik elektrikli araç şarj istasyonu firmalarının sayısı da hızla arttığı için bu konuda ülke bazında bir problem yaşanmayacağı düşünülüyor.

Elektrikli araç şarj istasyonları konusunda Togg şarj istasyonu markası Trugo’dan da bahsetmek gerekiyor. Çünkü Trugo, 2023 Ağustos ayı itibarıyla 81 ilde yüksek hızlı şarj noktası sunan ilk firma oldu. Trugo, 81 ilde tamamı 180 kW’nin üzerinde güce sahip 272 hızlı şarj istasyonu ve bu istasyonlarda bulunan 544 soket ile elektrikli araç sahiplerine hizmet veriyor.

Ayrıca EPDK tarafından elektrikli araç kullanıcıları için yapılan şu duyuruyu da buradan duyurmak istiyoruz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye’de elektrikli araç kullanan sürücüler için yeni bir hizmetin duyurusunu yaptı. Şarj istasyonlarına ait lokasyon ve benzeri bilgilere tek noktadan ulaşmak isteyen elektrikli araç sahipleri, EPDK tarafından hizmete açılan Şarj@TR isimli mobil uygulamayı kullanabilir.

Kullanıcıların Şarj@TR mobil uygulamasından ulaşabilecekleri bazı bilgileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yavaş ve hızlı şarj istasyonları

  • Şarj istasyonlarının coğrafi konumları

  • İstasyonlardaki şarj ünitesi sayıları

  • İstasyonlardaki şarj soketi sayıları

  • Şarj noktalarının tipleri ve güçleri

  • İstasyonlarda kabul edilen ödeme yöntemleri ve fiyatlar

  • Şarj noktalarının müsaitlik durumları

Buna ek olarak kullanıcılar, EPDK resmî internet sitesi üzerinden de şehirlerdeki şarj istasyonları sayısına ve istasyon konumlarına erişebilecek. Şarj@TR uygulamasını indirmek için:

Elektrikli Araç Şarj Çözümleri

Elektrikli otomobillere ilgi duyan, Türkiye'de elektrikli araçlar hakkında daha fazla habere ulaşılmasını hedefleyen bir yazar. Sunduğumuz bilgiler ile bilinçli bir elektrikli otomobil kitlesi oluşturmayı hedeflemekteyiz.